En gladiator som idol – Idoler, viktigt för våra barn

11 jun 2017

Jag tror många av er är bekanta med programmet som sänds på TV4. Programmet med utmanare och gladiatorer som mäter sina krafter och uthållighet men också där en stor del taktik inberäknas. Ja, jag talar förstås om Gladiatorerna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Detta inlägg är till favör för barnen, för deras skull, och en kanske också en liten passning till er vuxna runt omkring. Jag har själv en dotter på 9 år som jag ser glädjen hos när programmet sänds. Desto mer glädje lyser igenom när hon fått träffa dessa gladiatorer ”live”. Detta kommer jag komma till sen…

 

Så… Som lärare i fritidshem/pedagog ligger mycket fokus på det sociala, det emotionella men också den fysiska och psykiska utvecklingen. Både kopplat till min erfarenhet såväl som till min lärarexamen vill jag mig tro att jag har lärt mig tänka något djupare in i barnets sinne med förståelse för vilket bemötande som är mest gynnsamt i olika situationer. Jag arbetar dagligen med utvecklingen på en skola i Stockholm där ett viktigt område för mig är just den fritidspedagogiska verksamheten, det sociala och de andra områdena jag nämnde ovan.

Min förhoppning är att vi alla har vuxit upp med någon form av idol, eller någon vi väldigt mycket såg upp till. Jag själv hade ett antal idoler, främst inom idrottens värld då jag själv var ett aktivt barn med fotboll och hockey. Det sistnämnds kom att bli det jag ”satsade” på. En av mina idoler var min kusin Peter Jakobsson som jag också hade möjligheten att träffa under hans framgångsrika hockeykarriär med bl.a två SM guld med Färjestad.

bigOriginal thumb_1920

Peter har numera blivit tilldelad det ärofyllda uppdraget som sportchef för denna klubb som han en gång spelade för. En annan mer avlägsen idol fanns borta i Nordamerika vid namn Raymond Bourque, även han en framgångsrik hockeyspelare som idag är något av en legend i hockeyns värld. Och jag tror även Du kan dra dig till minnes och tänka tillbaka och komma ihåg vilken eller vilka idoler som lite förgyllde Din barndom.

Barnen behöver idoler. Det är en viktig del i identitetsskapandet där de får någon eller några att se upp till. Ja, ok… Det är inte alla gånger vi föräldrar ser lämpligheten hos en del av dessa idoler. Det är också då vi behöver finnas till hands för att vara del i skapandet av våra barns framtida värderingar, något som kanske kan ses ingå i det begrepp vi kallar uppfostran.

Om vi lite återgår till Gladiatorerna, så har vi i detta program ett antal karaktärer som agerar idoler för tusentals barn. Programmet kan te sig våldsamt med alla fysiska möten som äger rum. Men igen så har vi vuxna rollen att agera ”förmedlare” kring vad detta program går ut på och vad det egentligen handlar om. En försiktighetsnotis i detta ligger inom begreppet fantasi, något som barnen måste få tillåtas ha (med andra ord, lev er gärna in i programmet ni vuxna också). Utifrån fantasin kan man se tillväxt av både självständighet och kreativitet, vilka båda är egenskaper som jag tror alla föräldrar önskar för sina barn.

En annan aspekt som jag gärna vill lyfta är den där dessa idoler själva får agera förmedlare. Jag skulle säga att det är få personer som är så aktiva som Peter ”Pansar” Bláha när det kommer till att personligen komma ut och träffa alla de personer som kanske har just honom som idol. Ett av dessa tillfällen skapar han genom Barnens Hinderbana. Ett event som arrangeras på många platser runt om i Sverige där han tar med sig många av sina ”gladiatorvänner”, smäller upp en hinderbana där barnen slutligen får möta dessa gladiatorer i ett gatlopp. Hur häftigt låter inte detta?

_20170612_192506

Barnen får se en annan del av Gladiatorerna än vad de ser på tv:n vilket jag anser är något väldigt sunt och bra. Något annat fantastiskt fint i sammanhanget är att Peter har barns välbefinnande och välgörenhet väldigt nära hjärtat. Genom Barnens Hinderbana får han möjlighet att donera en bra peng till Barncancerfonden. Förra året kom summan att bli hela 70.000 kronor.

FB_IMG_1479833425878

img_1315

Vad jag förstår ligger målet på en ännu högre summa detta år. Väldigt fint av dig Peter! Donationen sker genom hans företag Biceps Event AB. Peter åker även ut på skolor och föreläser om hur man bör möta sina medmänniskor och hur mobbning och utanförskap inte är något som ska varken förekomma eller accepteras.

Med andra ord finns det flera anledningar till varför du ska låta ditt barn få springa Barnens Hinderbana (och få titta på Gladiatorerna ?). Barnens Hinderbana är på turné i detta nu, och på www.barnenshinderbana.se kan du titta närmare på vart dom varit och vart dom kommer att vara. Där kan du även boka en plats för ditt barn till Barnens Hinderbana.

img_8220

Har dom redan varit i din stad är jag säker på att det kommer ges en ny chans nästa år.

Låt barnen få ha sina idoler och se det som en tillgång för barnen. Det finns så mycket positivt att hämta i den utveckling som sker i denna process.

/DMC

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.