4 enkla tips för ökad motivation

Träning 10 jan 2017

Utebliven träningsmotivation är väl något som alla tampas med då och då. Kanske behöver du bli ­belönad när du klarat av ett uppsatt mål, eller måste du bli påpiskad av någon annan för att överhuvudtaget orka ta dig till gymmet. Oavsett vilket kommer här fyra tips på hur du behåller din motivation.

planka

1 Belöna dig själv
”När vi kör bootcamps i Biggest Loser så händer det att vi låter deltagarna ringa en familjemedlem eller nära vän efteråt, som belöning. Om de inte lyckas nå ett uppsatt träningsmål så tvingas de istället att sova en natt ute i skogen med mig!” säger Rob Edmond. Rob, som ett tag nu varit tränare i den brittiska versionen av TV-programmet, menar att man inte alltid behöver gå så pass all-in när det gäller belöning respektive bestraffning i träningssammanhang, men att många svarar bra på metoder där det finns en morot och/eller en piska för att öka motivationen. ”Tänk ut några sätt att belöna dig själv – det kan vara allt från hämtmat till en massage – och bestäm vad du tänker unna dig efter varje tillfälle du nått ett uppsatt delmål.”

2 Sätt upp ett mål
”Ta dig an en utmaning, vilket som helst”, säger Edmond. ”Det kan till exempel vara att springa ett maraton eller något annat lopp, eller delta i en tävling eller ett event av något slag, gärna kopplat till välgörenhet. Tala sedan om för alla i din närhet vilket mål du har satt upp, så är chansen ännu större att du behåller motivationen. Det är fantastiskt vad lite press från omvärlden och idén om att göra gott för andra kan hjälpa dig på vägen”, tillägger han.

3 Gör träningen till en lek

”Alla gillar inte att träna, tro det eller ej, men om det går att göra det hela till en lek eller tävling så brukar det tilltala de flesta”, menar Edmond. ”Starta varje pass på gymmet med en övning som du tycker är rolig. Eller be en vän att hänga på, så blir träningen social och ni kan peppa varandra. Ni kan till exempel tävla i vem som kan stå längst i plankan eller göra hundra armhävningar på kortast tid.”

4 Ha gymväskan redo på jobbet

”Om du vaknar och känner dig helt slut så är chansen ganska liten att du orkar packa gymväskan och ta med den till jobbet på morgonen”, säger Edmond. ”Vare sig det rör sig om lunchträning eller ett pass efter arbetsdagens slut är det sällan en god idé att släpa sig till träningen utan någon som helst ork. Men motivationen kan ju infinna sig under dagen, så ha en uppsättning kläder, skor och en vattenflaska redo på jobbet i en väska ifall andan trots allt skulle falla på.”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.