Storbritannien inför skatt på sockersötad läsk

Kost & Mat 17 Mar

Brittiska parlamentet har klubbat igenom en ”sockerskatt” på läsk – intäkterna ska användas till att fördubbla idrottsundervisningen i skolan.

sugar-tax

Flera länder har testat att införa en så kallad ”sockerskatt” på läsk och andra sötsaker – bland annat Norge, Sydafrika och Mexiko – i syfte att förbättra folkhälsan. I Danmark infördes en fett- och sockerskatt 2009, men drogs tillbaka igen 2013 efter att ha konstaterats vara verkningslös. I Mexiko har samma skatt haft bättre effekt, och läskförsäljningen har där minskat med tolv procent sedan skatten infördes.

Nu sällar sig alltså Storbritannien till skaran av länder som beskattar sötade livsmedel och hoppas därigenom att kunna bromsa den skenande övervikten hos landets befolkning, samt minska antalet fall av diabetes och andra sjukdomar kopplade till ett högt sockerintag. Skatteintäkterna per år beräknas till 520 miljoner pund per år och ska användas till att fördubbla de brittiska barnens idrottsundervisning.

Nu återstår att se om Sverige hakar på trenden. För sju år sedan, då Danmark införde sin fett- och sockerskatt, var tongångarna inte särskilt positiva.

”Det här är någonting som diskuteras från och till, men det har inte mynnat ut i någonting konkret. Det finns tveksamheter hos regeringen huruvida man ska styra hälsosam kost med hjälp av skattesatser. Vi väljer att gå ut med information och uppmuntra goda matvanor i stället”, sa Paul Löfstedt, ämnesråd på Socialsyrelsen, till Svt när det begav sig.