Sjung ut!

Träning 16 feb 2016

Var inte rädd för att stöna när du lyfter tungt.

stark man

Att stöna högt på gymmet har sedan länge varit tabu – precis som att stöta på tjejer eller använda grepptalk. Men nu kan det vara dags att tänka om. Genom att stöna medan du lyfter förbättrar du din kraft, styrka och ökar muskelaktiveringen, enligt en studie som publicerats i The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology. De testpersoner som stönade hoppade i genomsnitt 5,2 procent längre i stående längdhopp jämfört med de som var tysta.

Liknande resultat har även nåtts i en studie där man undersökte kraftproduktionen under träning med en handstärkare, medan forskarna i en studie från 2014 upptäckte att tennisspelare ökade sin slaghastighet, kraft och muskelaktivitet om de stönade i slagögonblicket. Studiens författare menar att stönen aktiverar det sympatiska nervsystemet, vilket i sin tur ökar aktiviteten i muskelfibrerna och deras nervceller, så att du kan utnyttja mer av musklernas reservkrafter medan du tar i.

Så var inte rädd för att utöva din rätt till yttrandefrihet nästa gång du kämpar med ett lyft – det kan vara skillnaden mellan ett nytt PB och ett misslyckande!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.