Luke Evans: Hård och snabb

Kändisträning 29 sep 2013

Den walesiske skådespelaren Luke Evans var tvungen att komma i sitt livs form för att kunna mäta sig med The Rock och Vin Diesel i Fast & Furious 6.
lukeevans

Efter att mest ha spelat teater i cirka tio års tid tog Luke Evans karriär ett enormt skutt framåt då han fick rollen som den grekiska guden Apollon i Clash of the Titans från 2010. Sedan följde fler biroller i Hollywoodfilmer – bland annat som Zeus i Immortals – innan Evans landade rollen som skurken Owen Shaw i Fast & Furious 6. För att kunna gå i närkamp med action-legenderna Dwayne ”The Rock” Johnson och Vin Diesel tog Evans hjälp av Simon Waterson – en fystränare med erfarenhet från brittiska marinkåren som tränat upp Daniel Craig inför Casino Royale. Vi pratade med Evans om hans träning och hur det kändes att få spela mot två av actionvärldens riktiga tungviktare.

Du har spelat en del fysiskt krävande roller. Hur tuff var den i Fast & Furious 6 i jämförelse med dessa?
Det var utan tvekan den mest intensiva och fysiska film jag någonsin varit med i. Särskilt slagsmålsscenerna var otroligt krävande. Jag har alltid gillat att träna och gå till gymmet – det är en del av min vardagliga rutin – men under inspelningarna tränade jag med min PT på morgnarna och körde sedan fyra eller fem timmar med stuntteamet under eftermiddagarna. Kroppen tog mycket stryk och jag var helt jävla slut varenda dag.

Vilken slags träning körde du med stuntteamet?
Min karaktär i filmen har Special Forces-bakgrund, så han är väldigt duktig på olika kampstilar. Stuntteamet ville försäkra sig om att det jag gjorde på film skulle se trovärdigt ut, så de lät mig köra massvis med olika fighttekniker från stilar som kung fu och krav maga för att jag skulle lära mig att röra mig snabbt och slåss effektivt. Jag var tvungen att slåss mot stora killar som Vin Diesel, och därför var det ett måste att lära mig tekniker som gjorde det möjligt att röra mig snabbare än dem.

Du var i superform när du spelade Zeus i Immortals för ett par år sedan. Har du kunnat behålla den fysiken sedan dess?
Jag har hållit mig i verkligt god form efter Immortals, vilket gav mig en väldigt bra grund att utgå från då jag började träna inför Fast & Furious 6. Men formen jag var i under den filmen var tio gånger bättre än den jag var i under inspelningen av Immortals – det var bara synd att jag inte fick ta av mig i bar överkropp i någon av scenerna!

Hur var träningen annorlunda mot det du gjort tidigare?
Det var bara en helt annan form av träning. Min PT Simon Waterson och jag hade en klar bild av hur vi ville att karaktären skulle se ut. Målet var att få fram en smärt och atletisk fysik, utan att bygga alltför mycket muskler. Jag var tvungen att vara snabb och rörlig för att kunna göra mina kamptekniker i slagsmålsscenerna – det hade inte alls funkat om jag hade varit stor och biffig.

Hur såg ett typiskt träningspass ut?
Passen var ofta cirkelbaserade. Jag tränade flera muskelgrupper under ett och samma pass med hjälp av höga repetitionsantal och korta viloperioder för att hålla pulsen hög. Jag körde också superset för att variera saker och ting lite – exempelvis lutande armhävningar och knäböj med hantlar, dips med viktbälte och stående militärpress, laterala hantellyft och skivstångsrodd eller räckhäv och bänkpress. Sedan avslutade vi oftast passen med olika former av magträning.

Kroppen är väldigt smart när det kommer till att anpassa sig och hitta sätt att spara energi under vissa övningar, så vi la hela tiden till nya övningar för att chocka kroppen och hindra den från att bli bekväm. Efter två eller tre veckors styrketräning hade jag helt plötsligt gått från att ha mage till ett åttapack. Det var helt galet.

Hur stor roll spelade kosten i ditt träningsprogram?
Kosten var enormt viktig. Vare sig du försöker bulka upp eller deffa så måste du ha koll på vad du stoppar i dig. Inför Fast & Furious 6 gick jag på en högproteindiet med minimalt med processade kolhydrater och låga halter av socker och salt. Jag skippade att äta bröd helt och hållet och försökte att äta så sunt som möjligt, med mycket grönsaker och kött. Jag tog också massvis med tillskott, som exempelvis proteinshakar och komplexa aminosyror för att bygga upp och reparera muskelvävnad, samt omega 3 för att förebygga skador i lederna.

Fick du träna med Diesel eller The Rock?
Nej. De killarna har tränat länge och hade sina egna personliga tränare med sig. Men man kunde se att Dwayne tränar enormt hårt. Han var alltid uppe och tränade tidigt på morgonen och han åt konstant mellan tagningarna för att bibehålla den otroliga muskelmassa han bär omkring på. Jag kan av uppenbara skäl inte bli lika stor, men det var inspirerande att få jobba med honom. Det är ett livsstilsval och han är otroligt hängiven. Det är en fantastisk man.

Tränar du inför någon annan roll för tillfället?
Jag ska spela Dracula och tränar helt annorlunda inför den rollen. Jag bygger muskler för att bli större än vad jag någonsin har varit tidigare, vilket innebär att jag tillbringar mer tid i gymmet, även om jag tränar i ett långsammare tempo eftersom som jag lyfter tyngre vikter. Jag har tränat på det viset i ungefär sex eller sju veckor och det känns konstigt att se hur kroppen förändras. Jag var faktiskt tvungen att börja träna på ett nytt gym eftersom det inte fanns tillräckligt tunga vikter på det gamla!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.