Kosttillskott: BCAA (grenade aminosyror)

Träning 8 maj 2013

Vad är det för något? Tillskott med grenade aminosyror innehåller valin, leucin och isoleucin. Dessa är ”livsnödvändiga” eller essentiella aminosyror vilket betyder att du måste få i dig dem via kosten – i motsats till icke-essentiella aminosyror som kroppen kan producera själv. Tillsammans kan de utgöra upp till en tredjedel av kroppens muskelprotein.

Varför behövs de? De bidrar till att förhindra nedbrytningen av muskelvävnad under intensiv träning. De ökar också produktionen av tillväxthormon.

Vem behöver extra tillskott? Alla som styrketränar, men välj tillskott i form av kapslar istället för tabletter eller vätska. Det finns väldigt lite bevis för att grenade aminosyror förhöjer prestationsförmågan vid uthållighetsträning, och såvida du inte tränar riktigt hårt kan du förmodligen få i dig alla aminosyror du behöver via en återhämtningsdryck.

Hur mycket behöver jag? Forskning har visat att det är ett slöseri med tid att äta mindre än 20 kapslar per träningstillfälle. Många brittiska fotbolls- och rugbyproffs har höjt sin prestationsförmåga markant genom att äta ungefär 40 kapslar per träningspass.

När behöver jag dem? Aminosyrorna funkar bäst om du tar dem innan, under och efter träning. Forskning visar att man förebygger träningsvärk genom att ta aminosyror innan ett styrketräningspass, medan man minskar muskelnedbrytningen genom att ta dem under och efter träning.

Några biverkningar? Det är ganska säkert att ta tillskott med aminosyror, eftersom de vanligtvis återfinns i proteinet i din vanliga kost. Ett för högt intag av grenade aminosyror kan försämra upptaget av andra typer av aminosyror.

amino

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.