Kaffe motverkar stress

Kost & Mat 17 Dec 2015

Känner du dig ofta stressad på morgonen? Ta en dubbel espresso för att hitta lugnet!

Kaffe-2

Kaffe är känt för att ge den där välbehövliga kicken och ökat fokus när du behöver komma igång på morgonen. Så kanske känns det då konstigt att tänka på den svarta drycken som stressdämpare? För mycket koffein kan förvisso göra kroppen stressad och störa sömnkurvan, men lagom mycket kaffe bidrar faktiskt till att sänka nivåerna av kortisol i kroppen – det stresshormon som bland annat hämmar viktnedgång.

Enligt en studie på möss som publicerats i den amerikanska tidskriften Proceedings of the National Academy of Science så gav vatten med tillskott av koffein djuren färre symptom på negativ stress när de utsattes för stor press. Detta bekräftar den forskning som tagits fram vid London’s Global University (UCL) och som konstaterat att kaffedrickare har 20 procent lägre kortisolnivåer timmen efter att ha blivit utsatta för en pressad situation, än de som inte hade något koffein i kroppen.

Vårt råd? Börja morgonen med en uppiggande kopp svart kaffe med lite blodsockerreglerande kanel för att kickstarta dagen, och följ upp den med ytterligare en kopp någon timme innan du ska bege dig till gymmet för att minska kortisolnivåerna och därmed få bästa möjliga resultat av din träning.