Irritation på gymmet! – lite svett & etikett

9 sep 2015

Jag skulle säga att de allra flesta som tränar på gym har koll på hur man beter sig och gör när man befinner sig på ett gym. De flesta vill att det skall råda god stämning och att det skall vara en trevlig och trivsam miljö att träna i!

Skulle anta att få faktiskt läst det skriftliga regler man får ta del av man köper ett gymkort eller tecknar ett medlemskap men det brukar inte vara några ”konstigheter” och vara ganska självklara saker. Det kan handla om åldersgränser, säkerhets- och ordningsregler, mycket sunt förnuft.

Men vissa enstaka individer verkar missat kanske både de formella reglerna men inte minst vissa oskrivna regler som man bör snappa upp och tillämpa för att slippa irriterande blickar eller rent av hamna i polemik med någon annan på gymmet. Finns flera saker men här är några saker man bör tänka på:

  • Vänta med att ställa en fråga till någon som är mitt uppe i ett set till dess att den personen är klar. Ett vanligt set tar ofta inte mer än 20-40 sekunder att genomföra och så bråttom är det oftast inte att man inte kan vänta den tiden. Väl efter att setet är klart svarar säkert personen gärna på om det är ok att köra mellan eller om ett handtag är ledigt!
  • Om du behöver ta ett samtal i mobilen, stå då inte och häng över skivstången när den ligger på gymmets enda skivstångsställ och se ut som att du har all tid i världen.
  • Visa hänsyn och håll dig på tillräckligt stort avstånd till den som är mitt uppe i ett set så att denne inte blir hindrad i den rörelsebana som aktuell övning kräver. Gäller i synnerhet vid träning med fria vikter. Faktum är att att det rent av kan bli farligt om man är riktigt oaktsam. Ibland är det trångt men åter igen, ett vanligt set tar inte så lång tid så om det absolut inte finns någon annan väg att gå så kan man kosta på sig att vänta de sekunder det handlar om.
  • Visa hänsyn och välj din fysiska placering i gymmet på ett sådant sätt att du inte står och tränar mitt i uppenbara passager till och från olika utrymmen i gymmet. Framme vid hantelstället kan det stundtals bli trångt, ta gärna ett eller två steg tillbaka om så är möjligt så att andra kan nå hantlar utan att störa dig under övningsutförande.

robert_stadshagen

Igår på mitt lunchpass stod jag just framme vid hantelstället på tillräckligt långt avstånd så att andra kan komma fram och hämta hantlar. Jag körde axlar och hantellyft åt sidan och till vänster om mig, uppskattningsvis drygt 1 meter bort, stod en för tillfället ej nyttjad bänk. Precis när jag sänkt ner hanteln mot höften passerar en person mellan mig och bänken! Jag måste säga att jag blev förvånad då vederbörande mycket väl kunde gått på andra sidan bänken där det fanns gott om utrymme att komma fram. Nåväl, inte hela världen men lite väl närgånget tänkte jag medan allt fokus på setet surt försvann…

Men det räckte inte med det. När samme man skulle tillbaka bärandes två hantlar bestämde han sig för att gå samma väg men tog inte hänsyn till den rörelse jag precis påbörjat från höften och mycket riktigt, min hantel åkte rakt in i mannens sida…

Här någonstans måste man ändå börja fundera hur han tänkte! Kunde inte undvika att blänga argt på vederbörande. För mig är det helt oförståeligt att han inte bara valde att gå runt på andra sidan bänken alternativt, om just den vägen fram till hantelstället kändes helig för honom, väntat en halv minut till jag var klar med mitt set istället för att:

  1. Få en 15 kg hantel i sidan
  2. Rejält störa mig under ett pågående set

Jag vet inte om det är diet-humöret som kommer fram men det var faktiskt grymt irriterande och jag hade svårt att fokusera resten av passet! Kom liksom av mig. Alternativt är det så att jag börjar kvala in som sur-gubbe! ????

Oavsett, uppmanar alla att fortsätta visa hänsyn på gymmet så får vi alla ut mer av vår träning!

/Robert

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.