Hårdast i Hollywood?

Träning 24 Nov 2014

Terry Crews är den trevligaste hårdingen i Hollywood – eller kanske den hårdaste toppenkillen. Efter att ha lyckats med att både bulka upp sig och få folk att garva, berättar Expendables 3-stjärnan hur man tar kontroll över sitt liv.

Terry Crews

Terry Crews, som kan kasta omkring en 40-kiloshantel som om den vore en leksak, låtsas att han knappt klarar att lyfta tvåkiloshanteln som vi ger honom under fotograferingen. Han anstränger sig maximalt och curlar med en frenesi som får blodådrorna på armarna att stå ut. Varför då? Bara för att det är kul. Vad annars?

Det här är typiskt Crews. Han är precis lika hård som alla andra actionskådisar i Hollywood – han har varit linebacker i NFL i fyra år och lyfter fortfarande skrot med större intensitet än de flesta professionella idrottare – men samtidigt har han gått på konstskola och vägrar köpa den stereotypiska bilden av en kroppsbyggare. ”Folk tror att bara för att man ser ut på ett visst sätt så måste man bete sig på ett visst sätt”, säger Crews medan han grimaserar framför kameran. ”Jag tycker om att utmana det där.”

Det är den inställningen som gör att Crews känner sig lika bekväm med att spänna musklerna i Old Spice-annonser som att vara actionstjärna i Expendables 3. Crews drar gärna ett skämt, men han tar sitt arbete på största allvar och är på god väg att bli ett av Hollywoods mest välbekanta ansikten. Och det finns mer att lära sig av den här tuffingen.

1. DET ÄR OKEJ ATT MISSLYCKAS
Till skillnad från en typisk nybörjare ser Crews sina misstag som en läroprocess. ”Komedi handlar faktiskt om att misslyckas”, säger han. ”Och man behöver lära sig att misslyckas. Det är ju inte alla skämt som funkar. Jag har lärt mig att inte bry mig och att känna mig bekväm med att vara besvärad eller generad. När jag spelade amerikansk fotboll var jag en alfahane bland andra alfahanar, men jag såg att det gick käpprätt åt helvete för en del killar som försökte upprätthålla en viss image. Så jag bestämde mig helt enkelt för att vara mig själv. Det förändrade mitt sätt att tänka.”

Crews säger att han vill utmana förutfattade meningar om hurdan en hårding är. ”Folk köper stereotyper och regler rakt av. De behöver inse att det är okej att tycka om det man tycker om och att göra det man vill göra. Så om du gillar mig är jag cool med det, men om du inte gillar mig är det också helt okej. Om min komedi får jag ibland kommentarer som: ’Alltså Terry Crews, fan vad jag stör mig på honom.’ Det tar ett tag att lära sig att uppskatta mig, men ingen kan vara alla till lags. Det ska man inte heller försöka vara.”

2. MAN BLIR BARA BÄTTRE MED ÅREN
46-årige Crews tränar fortfarande väldigt mycket, men efter årtionden av erfarenhet har han anpassat sin styrketräning så att han får in den i sitt fullspäckade schema och så att den passar en person i hans ålder. ”Jag har behövt förändra mitt träningsupplägg en hel del genom åren”, säger han. ”När jag var ung kunde jag hoppa ner från ett tak och slå i ryggen och sedan bara resa mig utan problem. Nuförtiden räcker det att jag stöter i tån, så är jag utslagen i två veckor. Det fick mig att inse att jag i stället för att träna hårdare behöver träna smartare. Förr lyfte jag massor med tunga vikter och gjorde hur många repetitioner som helst utan att någonsin känna mig sliten. Så när jag testade att dra ner på antalet repetitioner kom jag fram till att om jag bara gör två tunga repetitioner per set istället för fem eller sex, så får jag ut mer av träningen. Dessutom återhämtar jag mig snabbare och blir inte lika trött.”

Hans sätt att göra knäböj är ett perfekt exempel. ”Tidigare körde jag knäböj dagarna i ända, men efteråt värkte knäna och jag gjorde ofta illa ryggen. Så jag gick till en träningsanläggning för att se hur tyngdlyftarna gjorde knäböj. Jag lärde mig att korrekt utförda knäböj påminner rätt mycket om en plié i balett: man ska vrida knäna utåt och hålla ryggen rak. Då minskar påfrestningarna på knäna enormt mycket.”

Hans viktigaste lärdom? ”Man måste experimentera och se vad som funkar för kroppen. Träning ska alltid få en att må bättre, inte sämre.”

Terry Crews

3. LEK MED MATEN
Precis som Crews har anpassat sin träning i takt med att han blivit äldre, har han också anpassat sin kost utifrån vad som fungerar för hans kropp. Den goda nyheten? Han får äta både pizza och glass. ”När jag var yngre köpte jag konceptet att äta fem–sex gånger om dagen, men det visade sig vara för mycket för mig. Därför var jag tvungen att jobba stenhårt i gymmet för att göra av med all energi.”

På senare tid har han experimenterat med att fasta någon gång då och då. ”Oftast äter jag dagens första måltid klockan två på eftermiddagen och den sista klockan tio på kvällen. Jag tycker om att träna på morgonen – jag är en sådan som tilltalas av att liksom ’vakna, köra och få det gjort’ – sedan äter jag min största måltid på kvällen.”

Det är inga konstigheter med hans koncept. ”Jag har kommit fram till att om jag drar ner på antalet gånger jag äter så innebär det att jag äter mindre”, säger Crews. ”De första fyra–fem dagarna var jag sanslöst hungrig, men efter ett tag anpassade sig kroppen och hungerkänslorna försvann. Nu äter jag inte lika mycket längre och jag blir mätt mycket snabbare. Och jag väntar med kolhydraterna tills kvällsmåltiden, vilket innebär att jag avslutar dagen med en fantastiskt god måltid med bröd och potatis som jag kan se fram emot. Det känns aldrig som om jag förvägrar mig själv någonting som jag verkligen vill ha.”

Särskilt som det bara handlar om sex dagar i veckan. ”På söndagar har jag en fuskdag. Då äter jag precis vad jag vill: pizza, glass och allt annat som jag har känt ett sug efter under veckan. Det har förändrat mitt liv. Jag har behållit alla mina muskler och bränner allt mitt fett. Och eftersom jag äter mer på kvällen producerar kroppen mer testosteron och tillväxthormon när jag sover, vilket ger mer bränsle när jag tränar morgonen därpå.”

Och det är inte de enda fördelarna. ”Kåtare blir jag också”, säger Crews med ett leende. ”Min fru säger: ’Okej! Jag gillar din nya träningsmetod!’”

4. LÖPNING OCH LYFT
Oavsett hur Crews inspelningsschema ser ut är han noga med att följa sitt träningsprogram. Om inget annat så håller det honom klartänkt, säger han. ”Jag älskar att springa. Jag har ingen typisk löparfysik, men jag är snabb. Jag springer normalt 6,5 kilometer om dagen, och det fixar jag på en halvtimme. Löpningen får mig att må otroligt bra. Endorfinkicken som den ger har samma effekt som antidepressiva medel. Så fort jag blir ordentligt varm börjar blodet flöda i hjärnan, och det hjälper mig att tänka klart. Så det är under löppassen jag lär mig mina repliker. Jag märker stor skillnad när jag inte springer. Jag blir på dåligt humör nästan direkt. Jag blir en helt annan människa.”

Så deffad som Crews är blir man naturligtvis inte av att bara springa en gång om dagen. ”Fyra gånger i veckan lyfter jag vikter: på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar”, berättar han. ”På måndagar brukar jag köra ben, tisdagar rygg och torsdagar bröst och armar. Jag vet att många kör bröst och rygg samma dag, men det här passar mig bäst. På fredagar kör jag axlar, och då är det ett särskilt skivstångskomplex som gäller [se s. 44]. Jag föredrar basövningar med stora, kraftfulla rörelser, så att hela kroppen aktiveras.”

”Det är bra att lägga in kroppsviktsövningar i sitt träningsprogram – det är ett utmärkt sätt att komma i gång – men man får inte glömma bort att träna med vikter. Man ska absolut ha med några viktövningar i sina pass! Det finns ingenting som kan ersätta tunga lyft. Vi människor är byggda för att flytta på stenbumlingar och bära mat från en plats till en annan. Det är helt enkelt sådana vi är.”

5. TRO PÅ DIG SJÄLV
Allra viktigast för Crews, det är att njuta av livet. ”Sly [Stallone] är min mentor. Han lärde mig att bli actionstjärna”, säger Crews. ”Den mannen är ren och skär naturkraft. När vi spelade in den första Expendables-filmen tog han mig åt sidan och sa: ”Terry, när kameran är riktad mot dig är det du som står i centrum. Njut av det, ta in det och upplev känslan, för sådana tillfällen får man inte särskilt ofta.” Det fick mig verkligen att tänka efter, för ibland var jag så nervös när vi spelade in att jag nästan ville hasta igenom alltihop och bara få det överstökat. Men det Sly sa var: ”Nej, nej, nej. Det här är ditt ögonblick, din tid. När du är i bild ska du bara njuta.”

”Efteråt tittade vi igenom inspelningarna tillsammans. Han sa: ’Ser du? Ser du att det där sitter?’ Han visade mig vad det innebär att vara en superstjärna, och det vet han mer än någon annan. Han har blivit uträknad så många gånger under sin karriär och ändå har han alltid tagit sig tillbaka i rampljuset. Han skrev hela det här konceptet och alla sa: ’Du är för gammal för att vara actionstjärna.’ Men han höll fast vid sin idé. Nu är vi inne på den tredje Expendables-filmen och den är en världssensation. Sly byggde upp det här från grunden. Han har lärt mig otroligt mycket – framförallt att man aldrig ska sluta tro på sina drömmar.”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.