En proteinrik kost är lika bra för hjärtat som att sluta röka

Tips 9 sep 2015

Enligt en brittisk studie hjälper en proteinrik kost till att förebygga hjärtsjukdomar, och är enligt forskarna lika bra för din hälsa som att sluta röka.

Kött

Brittiska forskare vid University of East Anglia studerade hälsoeffekterna ett ökat proteinintag medförde för 2 000 kvinnor, och forskningsresultaten presenterades i Journal of Nutrition. Enligt forskarna har personer som äter en proteinrik kost lägre blodtryck och friskare artärer, vilket minskar sannolikheten för att drabbas av hjärtattack och stroke. Detta beror på att aminosyrorna – proteinets byggstenar – hjälper till att stärka kroppens celler, vävnader och muskler. De deltagare som åt höga halter av vissa aminosyror förbättrade sin hälsa på ett sätt som hade förväntats om de hade slutat röka, minskat sitt saltintag eller börjat träna mer.

Aminosyror från grönsaker och baljväxter – såsom bönor, linser, broccoli och spenat – kopplades ihop med lägre blodtryck, medan aminosyror från mejeriprodukter, kött och fisk främst verkade förebygga kärlstelhet.

Ett optimalt intag är enligt forskarna 75 gram nötkött, 100 gram lax eller 0,5 liter mjölk per dag.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.