Det är aldrig försent att börja träna

PT Staffan 6 mar 2017

Vi människor är gjorda för att röra på oss.

Träning förbättrar muskelstyrka och balans även hos de allra äldsta. Det är alltså viktigt att hålla igång. Genom träning får du en god fysik och du bevarar din självständighet och livskvalitet. Det är viktigt att träningen är utmanande utifrån varje persons egen förmåga och att öka intensiteten i träningen allt eftersom man blir starkare.

Forskning har visat att styrketräning, och särskilt hög­ intensiv sådan, hjälper äldre att få starkare muskler. Styrketräningen minskar risken för att äldre människor ska drabbas av exempelvis demens, fetma och hjärt­kärlsjukdomar.

Den som tränar på äldre dar motverkar den naturliga muskelsvaghet och trötthet som kommer med åldern. Att styrketräna har ofta stor effekt på hur man mår och hur mycket man orkar. Från 20-årsåldern minskar muskelmassan successivt, och i 80-årsåldern har man tappat ungefär 40 procent. Styrketräningen behövs därför för att behålla styrka, snabbhet och smidighet. Speciellt äldre kvinnor behöver styrketräning eftersom de från början har mindre muskelmassa än män.

Har man börjat komma upp lite i åren är det framförallt balans och koordination man ska fokusera på. Det är det som försämras snabbast, och det behövs hela tiden. Man kanske snubblar till när man promenerar och då måste man kunna parera det. Sen behöver man ju så klart träna styrka också, det behövs i allt man gör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur mycket måste man träna?

Det är alltid bättre att träna någonting än ingenting. Man ska börja i lagom takt, annars finns risken att man tappar motivationen.

Magrutor efter 55?

Men man får inget gratis här i livet. Vill man nå sina mål får man vara beredd att arbeta för dem.

55-åringen får kämpa lite mer, och det kanske tar lite längre tid att lära sig – men träning är absolut inte farligt bara för att man är lite äldre, och inget är omöjligt.

Vill man ha lite extra hjälp och känner sig osäker kan det vara läge att kontakta en personlig tränare.

Det är lite lättare att sätta upp specifika mål och få hjälp med att lägga upp träningen. Oavsett om man ska träna för att kunna springa fem kilometer om ett halvår, eller om det är för att man vill orka leka med barnbarnen.

-PEACE OUT-

/Staffan

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.