Byt kokmetod

Kost & Mat 27 okt 2016

Ändra tillagningsmetod för att behålla grönsakernas hälsofrämjande näringsämnen.

broccoli

Broccoli är en populär och mångsidig grönsak som gör vilken maträtt som helst nyttigare på ett litet kick – men om du vill försäkra dig om att du får i dig så många av dess näringsämnen som möjligt måste du börja ångkoka den. Det är nämligen den bästa tillagningsmetoden för att bevara alla nyttigheter, som exempelvis C-vitamin och glukosinolater (som sägs ligga bakom grönsakens anticancerogena egenskaper), enligt en studie utförd vid Zhejianuniversitetet i Kina. När man kokar grönsaker på vanligt vis förlorar de fler näringsämnen jämfört med andra tillagningsmetoder, på grund av att de utsätts för både hetta och vatten under en längre tid. Forskarna upptäckte också att tillagning i mikrovågsugn är det näst bästa alternativet, eftersom hettan är kortvarig, med wokning på tredje plats. Tillgodogör dig ännu mer näring genom att tillsätta lite smör till dina ångkokta grönsaker, eftersom kroppen behöver fett för att optimera upptaget av fettlösliga vitaminer.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.