Banbrytande uppfinning: den negativa viktskivan

Träning 1 apr 2017

Negativa viktskivor, konstruerade av antimateria, har tagits fram av ett schweiziskt forskarteam för att förenkla snabba viktbyten på skivstång.

weight-plates

Visst känner du igen problemet: du ligger i bänkpressen och kör set på 100 kilo med två 20-kilos viktskivor på varsin sida av stången, då en lite svagare kompis dyker upp och vill vara med. ”Jag vill bara köra på 90 kilo”, säger han och så får ni lasta av två 20-kilosskivor, hänga på varsin 15-kilosskiva, lasta av dessa, på med 20-kilosskivorna, och så vidare. Jobbigt, eller hur?

Inom en snar framtid kan det problemet vara ur världen. Ett schweiziskt forskarteam vid Zürichs universitet med fysikern och kraftkarlen Marc Lüft i spetsen har nämligen tagit fram negativa viktskivor, konstruerade i kompakt antimateria, som nu står redo att börja tillverkas kommersiellt. Inom ett år eller så kommer du och din pinsamt svaga kompis bara behöva lasta av och på två skivor vägandes minus fem kilo vardera för att på ett enkelt sätt kunna växla mellan 100 och 90 kilo.

”Vi tror väldigt mycket på vår uppfinning”, säger Lüft. ”Den har potential att lösa många krångliga situationer på gymmet.”

Men skulle man inte – rent teoretiskt – kunna tänka sig att man lastar av och på en vanlig femkilosskiva för att växla mellan två olika vikter på stången? Tidsåtgången blir ju densamma.
– Förvisso. Men det skulle ju i sådana fall innebära att uppfinningen är onödig. Vi har investerat mycket tid och pengar i det här.

Vad händer om man lastar på så många negativa viktskivor att totalvikten på stången blir negativ?
– Det vet vi inte. Vi har inte testat det, och vi uppmanar ingen annan att göra det heller.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.