Vrid tillbaka tiden Förbättra din kondition för att förlänga livet.

Hälsa 27 mar 2015

hjartatiden
Har du någon koll på hur gammal du egentligen är? Faktum är att din ”fitnessålder” – vilken främst avgörs av hur pass bra kondition du har – är ett bättre mått på din förväntade livslängd än din verkliga ålder, enligt en ny studie utförd vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim.

Forskarna använder sig av ett flertal olika hälsoparametrar för att fastställa VO2- maxet för 55 000 vuxna individer som undersökts löpande under 30 års tid, och jämförde dem sedan mot de dödsattester som fanns. Personer med ett uppskattat VO2-max på under 85 procent av genomsnittet för sin åldersgrupp (vilket är detsamma som ha en hög fitnessålder i relation till sin verkliga ålder) löpte 82 procents högre risk att dö i förtid jämfört med dem som hade en fitnessålder som låg närmare, eller till och med var lägre, än deras verkliga ålder.
Om du känner dig orolig kan du alltid sänka din fitnessålder genom att (surprise!) motionera. Så börja röra på fläsket redan nu för att skjuta upp det oundvikliga slutet.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.