Träna för att leva inte leva för att träna

Träning 16 Nov 2016

”Träna för att leva, inte leva för att träna”

 

Det pågår en till mestadels positiv trend i Sverige idag där det börjar bli allt mer populärt att tänka på sin hälsa och träna regelbundet. Den här trenden till trots så är det dock väldigt många människor i vårt land som inte är i särskilt bra form och övervikten ökar till exempel fortfarande.

Idag är omkring hälften av alla svenskar överviktiga eller feta. De har alltså ett BMI över 25. Minst överviktiga och feta finner du bland de lite yngre människorna och i åldrarna 16-29 år.

Jag tar livet för det mesta med en klackspark och brukar säga att Livet är enkelt, men enkelt är inte detsamma som lätt. Vill du ha nåt så får du kämpa för det och vara beredd på prioriteringar..

Många ger sig iväg till gymmet vecka ut och vecka in utan att egentligen har så mycket till plan.
Ett spinningpass byts av med gruppträningspass med skivstång, eller kanske ett varv i gymmet. Träningen sker utifrån vad som känns kul just den dagen, eller utifrån vad kompisen vill träna.
Och visst ger träningen resultat.
Men kanske inte på det sätt och i den hastighet man tänkte sig.
 Om man verkligen sätter sig ned, tänker igenom vad man vill ha ut av sin träning och vad man vill uppnå så är det lättare att maximera sin träning, få ut mer av varje pass

Vill du blir starkare? Snabbare? Smalare? Större? Vägen att uppnå de olika målen kan se ganska olika ut.

PT Staffan

Generellt är vi nog ganska dåliga på att tänka till det där lilla extra. Det är ju bara att gå till sig själv… när jag var yngre var det full fart ständigt, rätt in i kaklet på varenda tränings-pass. Men det är kanske inte det optimala, man måste ha kvalitet i sina pass också, både huvud och kropp ska vara med. Kvantitet är inte allt, men behöver kanske tänka till lite extra för att också få in kvaliteten

Om man tar tio träningspass, så bör sju av dem vara lustfyllda, träning man verkligen tycker är rolig. Men de resterande tre passen kanske inte är lika roliga, det kanske är de passen man är tvungen att göra för att de andra sju ska bli riktigt bra och fortsätta vara roliga.
 

Även om man helst av allt kanske vill träna löpning hela tiden, kanske man bör komplettera träningen med lite bålstabilitetsövningar och styrketräning tvärtom och vise verse helt enkelt för att bli en bättre och snabbare löpare, och samtidigt minska skaderisken.
 Det viktiga är ju också att inte sju av tio pass blir ”måstepass”. För träning behöver vara roligt, annars orkar man aldrig fortsätta. Att träna det man är bra på är roligt, men tränar man också det man är lite sämre på så kan det vara väldigt utvecklande – även om det kan kännas rätt tradigt ibland.

Men i mina ögon är det viktigt att komma ihåg att vi tränar för att leva inte leva för att träna.

Även om jag tycker träning i alla dess former är bland det absolut bästa jag vet, så är det viktigt att tänka efter ibland, att ta sig en tankeställare då och då skadar absolut inte..

 Våga ha realistiska förväntningar och mål och att låta det ta tid. Börjar man från noll och går till hysteriskt med tolv träningspass i veckan så kommer det aldrig att hålla. Gör inte din träning svårare än vad det är.
Lägger man in en massa måsten i sin träning så blir det gärna komplicerat. Det ska bara flyta på och vara roligt till en början! 

-PEACE OUT-

/Staffan

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.