Spela Tetris och dämpa suget efter skräpmat

Kost & Mat 2 feb 2016

Att fylla hål med fallande klossar kommer distrahera dig från att fylla hålen i din mage med chips.

Tetris

Nästa gång du känner det välbekanta suget efter hamburgare och pommes ska du leta upp ett Game Boy och köra igång det ryska pusselspelet Tetris istället. Om du av någon anledning inte äger ett exemplar av Nintendos klassiska handhållna konsol från 1989, så finns det versioner av spelet att ladda ner till din smartphone eller surfplatta. Så lite som tre minuters pusslande är allt som krävs för att distrahera dig från ovälkomna och onyttiga frestelser, enligt en studie utförd vid Plymouth University i Storbritannien.

”Tetris-spelande minskade sugets styrka från 70 till 56 procent”, säger Jackie Andrade, professor i psykologi och medförfattare till studien. ”Vi tror att det beror på att ett sug efter en viss typ mat delvis bygger på att man föreställer sig äta just denna mat.”

Med andra ord är det svårt att föreställa sig munkar medan hjärnan är upptagen med något annat. Effekten bör vara densamma för alla fängslande spel, så om Tetris inte är din grej har du nu en giltig ursäkt för att börja med Angry Birds 2 eller Game of War, eller kanske till och med ta upp Candy Crush igen – även om det kanske är kontraproduktivt att sitta och stirra på godis i flera timmar i stöten.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.