Skydda din hjärna

Tips 23 sep 2014

Behåll ett skarpt intellekt livet ut genom att konditionsträna.

När du tränar tänker du kanske främst på de fysiska fördelarna – men faktum är att träning dessutom har positiva mentala effekter. För lite cardio gör hjärnan mer skadebenägen och mottaglig för sjukdomar, enligt ny forskning utförd vid Göteborgs universitet, medan flitig konditionsträning gör den mer motståndskraftig.

Forskarna, som analyserade data från över en miljon svenska män, upptäckte att de som hade dålig kondition när de var unga löpte två och en halv gånger så hög risk att utveckla nedsättningar i den kognitiva förmågan, vilket associeras med ett tidigt demensutbrott senare i livet. ”Fysisk träning förbättrar nervcellernas komplexitet och funktion, samt hjälper den vuxna hjärnan att generera nya nervceller, vilket stärker de mentala och fysiologiska funktionerna”, säger professor George Kuhn, som är huvudförfattare till studien.

I en annan studie, även den utförd vid Göteborgs universitet, upptäckte forskarna ett direkt samband mellan en större träningsmängd och högre IQ. Så om du vill skydda hjärnan mot förfall ska du inte hoppa över dina cardiopass i fortsättningen!
skyddabrain

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.