Recept: Fettförbrännande carbonara

Mat & Recept 12 aug 2014

Sugen på en krämig men ändå nyttig pastarätt? Testa vår hälsosamma variant av spaghetti carbonara!

carbonarabrann

Spaghetti carbonara
Vit spaghetti och kaloririk vispgrädde gör inte direkt underverk för sexpacket. Som tur är innehåller det här receptet varken eller, så nu kan du njuta av en läcker carbonara utan att behöva oroa dig för ditt midjemått. Eftersom raffinerade kolhydrater saknas helt och hållet kommer du inte att känna dig uppsvälld efteråt, och både osten och pancettan förser dina muskler med protein.

GRÄDDE MOT NATURELL YOGHURT
”Mättat fett är visserligen inte skadligt för kroppen i små doser, men vispgrädde innehåller extremt mycket av just detta”, säger kocken Adam Gray, som utformat receptet. ”Naturell yoghurt är mycket mer fettsnålt och är dessutom väldigt rikt på vitamin B12, som verkar stresslindrande.”

MER ENERGI, FÄRRE CELLSKADOR
Ägg innehåller mycket vitamin B2, som förser kroppen med energi, medan fullkornsspaghetti innehåller mer mangan än den vita varianten, vilket ger ett bättre skydd mot cellskador orsakade av fria radikaler.

INGREDIENSER (2 portioner)
– 220 g fullkornsspaghetti
– 1 msk rapsolja
– 120 g rökt pancetta
– 4 äggulor plus 2 hela ägg
– 6 msk naturell yoghurt
– 6 msk riven ost
– Vitvinsvinäger
– Salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
– Tillsätt rapsoljan i en kastrull med kokande vatten och koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
– Skiva pancettan och stek den i stekpanna – utan olja – tills den är krispig, medan spaghettin kokar. Lägg pancettan på lite hushållspapper och låt den rinna av.
– Vispa ihop äggulorna med yoghurten i en skål, krydda med lite salt och svartpeppar och tillsätt fyra matskedar av osten.
– Pochera två ägg i en kastrull med sjudande vatten tillsammans med lite vitvinsvinäger i tre minuter. Rör om i vattnet innan du tillsätter äggen. Ge det första ett par sekunder att stelna innan du tillsätter det andra.
– När spaghettin är klar häller du över den i ett durkslag och låter den rinna av. Häll snabbt tillbaka den i kastrullen igen och tillsätt pancettan samt ägg- och yoghurtblandningen.
– Rör om tills all spaghetti är täckt av såsen.
– Lägg pastan i djupa tallrikar, strö över den resterande osten och toppa med ett pocherat ägg.

1 kommentar

Joanna 12 aug 2014

En riktig carbonara görs inte på grädde. I en riktig carbonara har man fettet från köttet man har i och ägg gula som sås, toppat med parmesan ost..

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.