Recept: Det vankas anka

Mat & Recept 2 Jul 2014

Skippa hämtmaten och laga egen muskelbyggande gourmetmat hemma.
anka

Ingredienser ( 2 portioner)
– 1 anka, med ryggbenet borttaget
– 1 litet rödkålshuvud
– 2 morötter
– 1 rödlök
– 6 msk naturell yoghurt
– Salt och peppar efter smak
– 4 nävar vattenkrasse, sköljd
– 1 dl färskpressad apelsinjuice
– 1 msk flytande honung
– 1 apelsin
– 1,5 dl rapsolja

Gör så här:
KNAPERSTEKT ANKA
– Värm ugnen till 210 grader.
– Platta ut ankan genom att pressa den nedåt med fast hand på en skärbräda.
– Placera ankan med skinnsidan uppåt på ett galler över en ugnsform och perforera skinnet på flera ställen med en vass kniv.
– Koka upp vatten i en vattenkokare och häll det över ankan (häll sedan bort vattnet). Torka den torr med hushållspapper och gnid in den med salt och peppar.
– Placera ankan i ugnen och tillaga den i 60–75 minuter eller tills den är gyllenbrun.
– Ta ur ankan från ugnen och lägg den åt sidan för att vila i tio minuter.
– Ta bort allt skinn och kött från skrovet och finfördela det med två gafflar. Lägg det på hushållspapper för att överflödigt fett ska rinna av.

COLESLAW PÅ RÖDKÅL
– Ta bort den vita kärnan från rödkålshuvudet med en vass kniv och släng den.
– Finhacka kålen och lägg den i en salladsskål.
– Skala och riv morötterna och lägg ner dem i skålen.
– Skala rödlöken, dela den på hälften, skiva den tunt och tillsätt den till kålen och morötterna.
– Tillsätt yoghurten och blanda väl.
– Krydda med salt och peppar efter smak.

HONUNGS- OCH APELSINSÅS
– Häll ner apelsinjuicen i en kastrull och låt den koka upp. Rör sedan ner honungen.
– Håll apelsin- och honungs-blandningen i en skål och tillsätt rapsoljan.

SERVERING
– Sätt in det finfördelade ankköttet i ugnen i fem minuter.
– Skeda upp coleslaw på mitten av en tallrik och strö vattenkrasse runtom tillsammans med apelsinklyftor.
– Ta ur ankköttet från ugnen och lägg det ovanpå coleslawen.
– Ringla honungs- och apelsinsåsen över ankan.