Recept: Böngryta
Bönor är ett mycket bra alternativ till kött – de innehåller massvis av protein och fungerar bra i alla möjliga former av grytor. De borlottibönor som vi använder i det här receptet innehåller också kolecystokinin, ett ämne som dämpar hungern.
Ingredienser
2 msk olivolja
2 hackade små lökar
1 tsk hackad ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk kumminfrön
1 tsk malen kanel
1 tärnad sötpotatis
400 g borlottibönor
2 skivade morötter
½ hackad rotselleri
250 g halverade portabellosvampar
2 msk tomatpuré
En näve färsk persilja
200 g (torrvikt) japanska sobanudlar
Gör så här
– Värm oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök, ingefära, kanel, fänkåls-, kummin- och korianderfrön försiktigt i fem minuter.
– Tillsätt sötpotatisen och låt allt fräsa i ytterligare fyra minuter.
– Lägg i morötter, rotselleri och svamp och fräs i en minut medan du rör om.
– Rör i tomatpurén, och häll sedan i så mycket vatten att det täcker alla ingredienser.
– Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
– Lägg till bönor och persilja och låt sjuda i ytterligare tio minuter.
– Laga till nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och servera med grytan.