Recept: BBQ-marinerad ölburkskyckling (2 portioner)
När det kommer till att bygga muskler är öl din svurna fiende – med ett undantag. Med ölets hjälp kan du förvandla en grillad kyckling från en torr historia till en riktigt saftig smakupplevelse, vilket ökar chansen för att du äter upp hela fågeln och får i dig ännu mer protein.
BBQ-marinerad ölburks-kyckling (2 portioner)
– 2 msk olivolja
– 2 gula lökar, hackade
– 4 vitlöksklyftor, hackade
– 2 msk tomatpuré
– 100 g russin
– 100 g katrinplommon
– 1 dl vitvinsvinäger
– 2 dl apelsinjuice
– 0,5 dl citronsaft
– 150 g råsocker
– 1 ölburk, 50 cl
– 1 nypa chilipulver
– 1 nypa cayennepeppar
– 1 nypa rökt paprikapulver
– 1 stor kyckling
Gör så här
Fräs löken och vitlöken tills allt är mjukt. Tillsätt tomatpuré, russin och katrinplommon och fräs i ytterligare 2–3 minuter. Tillsätt vinäger, apelsinjuice, citronsaft, socker och tre deciliter av ölen och låt puttra i 5–6 minuter.
– Kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn konsistens och tillsätt kryddorna. Lägg kycklingen i en plastpåse tillsammans med blandningen och låt marinera i kylskåp i åtminstone två timmar.
– Värm ugnen till 200 grader.
– För in ölburken (som innehåller de kvarvarande två decilitrarna öl) med öppningen först baktill på kycklingen. Ställ den upp i ugnsformen och tillaga i 50–60 minuter. Ös kycklingen med jämna mellanrum.
– Låt kycklingen stå i 10–15 minuter innan servering. Servera med råris och gröna bladgrönsaker.