Proteintillskott är onödigt!

5 apr 2017

Proteinpulver

”Forskare: Så kan proteinpulver skada din kropp” Metro 27 okt 2014
”Proteinpulver” Råd & Rön 22 mar 2011
”Proteintillskott har mikroskopisk verkan” SvD 5 nov 2016

Experten: ”Proteinpulver – absolut inte nödvändigt” SvD 7 nov 2016
”Proteinpulver är onödiga” Aftonbladet 28 jun 2000

Nu är inte så fallet men vore jag paranoid skulle jag nästan kunna få känslan av att det anses mer ”politiskt korrekt” att inte använda sig av proteinpulver. Åtminstone utanför fitnesskretsar. Ibland är det som om det finns ett principiellt motstånd gentemot protein i pulverform. Vill man dra det till sin spets så kan man, möjligen felaktigt, få uppfattningen att vissa anser att proteinpulver börjar lukta doping… Det är absolut inte uttalat men jag tycker mig ibland förnimma en underton. Lyckligtvis tror jag att just det handlar om ren okunskap.

Jag är medveten om att några av länkarna inte längre är öppna för publik läsning men ni får tro mig när jag säger att temat är genomgående samma som i de övriga artiklarna.

Den röda tråden som löper genom den här typen av artiklar handlar om att förklara att s.k. proteintillskott är onödigt och inte ger någonting. Ofta avslutas de argumenterande resonemangen med ”en varierad kost räcker gott och väl”. Jag kan på sätt och vis förstå tanken. Människor bör först och främst fokusera på de stora penseldragen. Se till att få en kontinuitet i din träning, sluta dricka litervis med läsk, äta en hyfsat balanserad kost och undvik snabbmat från närmaste Drive-In osv. När den här typen av ”hygienfaktorer” är på plats kan du ta nästa steg och säkerställa ett väl avvägt proteinintag.

proteinpulver

Men i sin iver att övertala oss ambitiösa gymbesökare, fitness-intresserade och våra gelikar att vägen till ett sundare liv, en bättre hälsa och en vältränad kropp inte börjar med en beställning av två hinkar proteinpulver utan snarare med ett beslut att ta tag i sin träning så tenderar kommunikationen att i vissa fall bli lite negativt vilseledande snarare än neutral och mer korrekt. I en av artiklarna ovan säger ”experten”:

”För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.”

I princip ett bra budskap men synar man det lite mer ingående så inser man att framför allt kopplingen mellan just mängden protein och s.k. tillskott av protein fallit bort. De flesta kan ställa sig bakom ovanstående vilket i praktiken kan tolkas som:

  1. Lär dig vilka livsmedel som kan tjäna som goda proteinkällor – inte speciellt kontroversiellt
  2. Lär dig när du bör äta protein – inga större överraskningar för de flesta, exempel på bra måltidsordning är inte svårt att hitta på nätet
  3. Lär dig hur mycket protein man skall äta – här finns det fortfarande väldigt olika uppfattningar och det är här kärnan till proteinpulvrets vara eller icke vara egentligen finns – för det handlar i praktiken mer om mängden protein än om formen av protein

På Livsmedelsverkets hemsida så står där att WHO rekommenderar 0,8 gram per kilo kroppsvikt för vuxna individer. För den som tränar ”mycket hårt” enligt Livsmedelsverket så kastar de in en brasklapp ”…det finns studier som tyder på att behovet bland elitidrottare kan vara så högt som 1,4-1,8 gram per kilo kroppsvikt.”

För många av oss som hållit oss ajour ett tag med kraftsport-, bodybuilding- och fitnessvärlden så känns 2 gram per kilo kroppsvikt som någon form av skall vi säga ”referensnivå”. Så länge jag kan minnas och säkerligen under flera decennier innan dess har denna möjligen ovetenskapliga ”regel” hjälpt många atleter att lägga på sig kvalitativ muskelmassa tillsammans med tung styrketräning. Man kan notera att Livsmedelsverket blygsamt nämner studier som indikerar att elitidrottare troligen behöver proteinmängder större än för gemeneman men fortfarande faktiskt under denna ”referensnivå”.

7 kg kyckling i veckan

Genom en kaloritabell och några enkla slag på en miniräknare kan jag räkna fram att mitt dagliga proteinbehov (2g/kg kroppsvikt) kräver att jag äter motsvarande ca 1 kg kycklingfiléer per dag. I princip fullt möjligt men i praktiken väldigt tråkigt och framför allt väldigt opraktiskt. Det blir 7 kg kycklingfiléer i veckan att handla, bära hem, tillaga, kyla, värma osv.

Proteinpulver medför en frihet och flexibilitet som möjliggör att jag kan hålla det proteinintag som jag faktiskt har behov av för att kunna bygga och bibehålla muskelmassa utan att behöva lägga mycket tid och energi på det.

Man kan naturligtvis argumentera för att kyckling, kalkon, magert kött osv. är bättre proteinkällor än proteinpulver men det är en annan diskussion. Under mina senaste 2 år av medveten kosthållning och träning har jag fått goda resultat och jag har definitivt använt mig av proteinpulver som proteinkälla och som en del av min kost.

Här är det viktigt att påpeka att det proteinet jag får i mig via en proteindrink inte är ett tillskott utan utgör en del av mitt totala proteinintag för att faktiskt fylla mitt behov.

proteindrink

Det finns i och för sig inget som säger att jag inte skulle ha erhållit ännu bättre resultat om jag ersatt proteinpulvret med färska råvaror av t.ex. fisk, kött och fågel men enkelheten och flexibiliteten med koncentrerat protein i form av pulver överväger och jag tror helt enkelt inte att den eventuella skillnaden i resultat hade varit värt besväret.

Nu för tiden när någon suckar och skeptiskt frågar ”om det där verkligen ger något” när de ser mig blanda en proteindrink så svarar jag att det inte handlar om något märkvärdigt eller något magiskt mirakelpulver. Det är bara mat i koncentrerad form som går snabbt att få i sig och underlättar min vardag. Jag vet inte om vederbörande fullt ut och genuint förstår vad jag menar men det är i alla fall så jag ser på det!

Vi ses på gymmet!

Robert

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.