Pontus Hjelm – en hårdrocksgitarrist med träningskoll

Kändisträning 25 apr 2014

Hela Dead by April med Pontus Hjelm längst till vänster.
Hela Dead by April med Pontus Hjelm längst till vänster.

Metalbandet Dead by Aprils gitarrist, låtskrivare och producent Pontus Hjelm trotsar rockstjärnemyten, satsar seriöst på träningen och dricker hellre proteinshakes än öl under turnéerna.

Pontus Hjelm må se ut som en riktig rockstjärna, men det stereotypa turnélivet med alkohol och droger är ingenting som lockar honom. ”Dagens generation av rockmusiker är mer hälsosamma än vad folk i allmänhet kanske tror”, berättar han. ”Den stereotypa bilden av den hårt festande rockmusikern lever kvar – men främst om man tittar på den äldre generationen. Jag har träffat på musiker som dricker och är fulla på scen, men jag håller inte på med sånt och det skulle aldrig funka med min livsstil.”

Pontus, som var med och grundade Dead by April för sju år sedan, började köra seriös styrketräning år 2000. ”Det var då jag började träna ordentligt”, säger han. ”Jag vägde 60 kilo fördelat på 190 centimeter och jag tittade mig i spegeln och tänkte: ’Så här vill inte jag se ut.’ Jag började styrketräna ordentligt och lärde mig hur man lägger upp ett träningsprogram och en diet. Sen åt jag varannan timme i fem års tid, och 2009 hade jag gått upp till 97 kilo. Nu har jag dragit ner lite på det och ligger ganska konstant mellan 90 och 93 kilo.”

Nuförtiden är det tre pass i veckan som gäller och då delar Pontus upp träningen efter muskelgrupp. ”Måndagar är det bröst och triceps som gäller, på onsdagar kör jag axlar, mage och korsrygg, och på fredag tränar jag resten av ryggen och biceps. Ben kör jag inte så mycket eftersom jag spelar mycket innebandy och får min benträning på så vis. Sedan växer mina ben väldigt fort, vilket kan se oproportionerligt ut.”

Seriöst turnéliv
Dead by April släppte sitt tredje album Let the World Know i februari, och i mars bar det ut på vägarna igen, men Pontus låter inte turnélivet komma i vägen för träningen. ”Jag gillar inte idén om att slappa och släppa på alla plikter bara för att man är ute på turné”, säger han. ”Jag försöker upprätthålla en så pass normal tillvaro som möjligt, och varannan eller var tredje dag köper jag ett engångspass på det lokala gymmet där vi befinner oss för tillfället.”

Att bibehålla en fungerande kosthållning under en turné, med udda mattider och långa bussresor är inte det lättaste, men som tur är har Pontus hjälp från sponsorhåll. ”Min sponsor Gymgrossisten förser mig med proteinpulver, bars och glutamintillskott som man kan ta mellan måltiderna. När man åker buss i tolv timmar i sträck är det väldigt bra och behändigt att ha med sig lite tillskott.”

I övrigt är Pontus väldigt noga med kosten, men inte lika noga som han var då han först började träna. ”Då var det minutiöst”, berättar han. ”Jag åt varannan timme, eftersom jag har haft svårt att lägga på mig och behöver mycket kalorier för att stanna på en vikt. Det var jättesvårt att få igång kroppen i början, så jag var tvungen att trycka på alla tillgängliga knappar för att få den att fatta att den skulle bygga muskelmassa. Numera äter jag inte lika ofta längre, men det blir ändå fyra till fem måltider om dagen.”

Tack vare Pontus seriösa approach till kost och träning är det heller inga större problem för honom att ställa om och hitta tillbaka till vardagslunken när en turné är slut. ”Nej, då är det svårare att komma tillbaka efter jul och nyår”, säger han och skrattar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.