Öka ditt proteinintag

Träning 23 sep 2016

HELA DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN FITNESSGURU

Livsmedelsverkets rekommenderade proteinintag räcker inte till för att du ska kunna nå dina träningsmål, menar experterna. Komplettera därför med tillskott för att på ett enkelt sätt fylla din dagliga proteinkvot.

proteinpulver

Vad är protein?
Ordet protein kommer från det grekiska ordet proteios som betyder ”av högsta vikt”, vilket ger en fingervisning om hur viktigt detta näringsämne är. Protein är en så kallad makronutrient (det finns tre makronutrienter − de andra två är kolhydrater och fett) och hjälper till att upprätthålla immunförsvaret, cellfunktionen och hormonproduktionen. Det är också nödvändigt att du får i dig protein för att kroppen ska kunna bygga och underhålla vävnad, inklusive muskler. I termer av energi innehåller ett gram protein fyra kalorier.

Hur mycket protein bör jag äta?
Livsmedelsverket rekommenderar 1,1 gram per kilo kroppsvikt. Mycket av den forskning som gjorts kring protein visar emellertid att det är en för liten mängd för en aktiv man. Vare sig du tränar för att bränna fett, bygga muskler eller bli en bättre idrottsman bör ditt proteinintag vara betydligt mycket större än så. Använd dig av kalkylatorn nedan för att få en uppfattning om hur mycket protein du bör äta per dag, beroende på vilket mål du har med din träning.

Behöver jag proteintillskott?
Ja, med största sannolikhet. Låt oss säga att du väger 80 kilo och tränar för att bygga muskler, och siktar på att äta tre gram protein per kilo kroppsvikt per dag (240 gram) för optimal tillväxt. Det motsvarar ungefär ett kilo kycklingfilé eller 35 ägg, vilket för de allra flesta är helt orimliga mängder mat att sätta i sig varje dag i veckan, året om för att få maximalt resultat av sin träning. Ett tillskott med vassleprotein innehåller cirka 30 gram protein per portion (skopa) och utgör därför ett bra komplement till din övriga kost och hjälper dig att fylla din dagliga proteinkvot utan bekymmer.

Vilken typ av tillskott ska jag ta?
Det finns en hel uppsjö av olika typer av proteinpulver: några är köttbaserade, andra är framställda från äggprotein, medan andra är helt veganska och utvunna ur proteiner från exempelvis ärtor, ris eller sojabönor.

De överlägset vanligaste tillskotten är emellertid kasein- och vassleprotein, som båda är mjölkbaserade. Kasein är ett långsamverkande protein, medan vassle, eller whey (som det heter på engelska), är snabbverkande och därför passar utmärkt att ta direkt efter ett styrkepass för att reparera mikrobristningarna som uppstått till följd av träningen och initiera muskelproteinsyntesen – den process under vilken ny muskelvävnad bildas.

Vad bör jag titta efter när jag väljer proteintillskott?
Ta reda på så mycket som möjligt om dess egenskaper och innehåll för att försäkra dig om så snabbt och effektivt upptag som möjligt? Hur många gram protein innehåller varje portion? Hur ser tillskottets aminosyreprofil ut – det vill säga är det ett fullvärdigt protein som innehåller alla essentiella aminosyror (EAA) som kroppen behöver? Hur stor är mängden grenade aminosyror (BCAA) – tre essentiella aminosyror med särskilt kraftfull inverkan på muskeltillväxten (l-leucin, l-isoleucin och valin) – per portion? Och sist men inte minst – hur mycket protein får du per krona? Genom att välja det mest kostnadseffektiva alternativet kan du spara många hundralappar utslaget på ett år.

Vi rekommenderar One Whey® Essentials från Fitnessguru, ett vassleprotein som innehåller hela 27 gram protein, samt tio gram EAA, fem gram BCAA och 2,4 gram l-leucin per portion. One Whey® Essentials är labbtestat, garanterat dopingfritt och svensktillverkat. Tillskottet är tillverkat under certifikaten HACCP och GMP, och finns i tre supergoda smaker: Strawberry Milkshake, Double Rich Chocolate och Vanilla Ice Cream. Priset för en förpackning (1 kg) ligger på 99 kronor, vilket ger hela 6,76 gram protein per krona.

Finns det några andra fördelar?
Det finns inget smidigare sätt att fylla på med protein efter ett träningspass än att ta med shaker och proteinpulver i gymväskan (nej, det är ingen som sitter i omklädningsrummet och äter tonfisk direkt ur burken längre).

1 kommentar

Frida 5 sep 2016

Har faktiskt redan beställt de nya one whey. De är sjukt goda!!

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.