Mental styrketräning

Träning 26 Nov 2015

Om du inte redan tränar mentalt är det hög tid att börja – genom att trimma ditt psyke kommer du inte bara att nå bättre resultat på gymmet utan också i livet i övrigt. Martin ”Axon” Löwgren berättar hur.

Brain

Den här artikeln handlar om ett viktigt ämne som många prioriterar bort. För att få en starkare kropp så är det självklart för oss att utföra fysisk aktivitet, men det är inte lika självklart att träna vårt psyke när vi vill uppnå våra mål. Faktum är dock att den psykiska delen är otroligt viktig för att du ska kunna förverkliga dina drömmar. I denna artikel kommer jag därför att uppmuntra till mental styrketräning!

Givetvis är detta inget nytt. Vi ser våra stora idrottsstjärnor göra detta när de klappar igång sig själva och visualiserar hur de klarar målet vid stora tävlingar. Alla har vi säkert testat det någon gång, men det är inte många av oss som kontinuerligt tränar vårt psyke för att tänka målstyrt. Statistik visar faktiskt att de flesta av oss underskattar vår egen förmåga.

Tro på dig själv
Det ligger mycket i citatet: ”Oavsett om du tror att du kommer klara det eller inte – så har du rätt”. Dina tankar styr faktiskt mer än vad många tror och ditt undermedvetna jobbar aktivt för att leva upp till dina inre föreställningar. Det innebär att om du går runt dagarna i ända och inte tror på dig själv, så kommer du aldrig att komma någonstans i livet. Buddha ska ha yttrat de berömda orden: ”Du blir som du tänker”.

Vi tittar på före- och efterbilder och tar del av människors framgångar och avundas deras framgång. Vi beundrar de som lyckas! Men ALLA kan faktiskt bli framgångsrika och nå sina mål. Att få resultat handlar inte om tur eller magi – det handlar om mental styrka.

Faktum är att du många gånger är din egen värsta fiende. Det är dina egna förutfattade meningar om vad du är kapabel att klara av som begränsar dig. Ofta är det nämligen inte själva arbetet som du måste utföra för att nå ditt mål som är stressande, utan det är tankarna du har INNAN som stressar dig, och gör att jobbet känns för tungt.

Återigen – dina tankar och din inställning INFÖR arbetet är det du måste jobba med, uppmärksamma och förändra. Detta måste du göra varje dag! När du vaknar måste du göra dig själv uppmärksam på vad du vill göra av dagen du har framför dig, visualisera ditt mål och se till att hålla tankarna fokuserade på att lyckas. Att lägga några minuter varje dag på att träna upp din mentala styrka kommer att hjälpa dig att klara livet på ett bättre sätt.

Var uppmärksam på att mental styrketräning påminner om motion på så vis att det är en färskvara som kontinuerligt måste underhållas. Det är viktigt att du underhåller din mentala hälsa varje dag!

Det som inte dödar dig…
Visst kan saker och ting inträffa i livet som gör att det inte blir exakt som du tänkte dig. Men även då är det viktigt att du är mentalt stark så att du kan använda den erfarenheten målstyrt. Istället för att bli passiv och nedstämd när du stöter på motgångar, så ska du ta lärdom av dem och låta erfarenheten göra dig starkare.

Var observant på katastroftankar av typen ”bara jag inte misslyckas” när du ställs inför utmaningar. För om du har tankarna inställda på att du absolut inte får misslyckas och att det är det värsta som kan hända – ja, då riktar du all uppmärksamhet mot själva misslyckandet och automatiskt ställer kroppen in sig på att det kan bli verklighet.

När du sedan misslyckas slår din förutsägelse in och blir en självuppfyllande profetia! Ett svagt psyke viskar inombords: ”Vad var det jag sa?” Med ett starkt psyke blir du däremot sällan besviken även om du misslyckas, för så länge du gett allt så kommer du att känna dig nöjd. Här ser du den tydliga skillnaden!

Hitta nya vägar
Ge inte upp! Du måste bara möta motgången på ett nytt sätt och med en stark mental förmåga så kommer du att vara mer kreativ och hitta nya vägar istället för att ge upp. Men om du ser motgången som ett resultat av att du är värdelös, så kommer förmodligen inspirationen och motivationen att lysa med sin frånvaro.

Så rannsaka dig själv! Var ligger ditt fokus? Går du runt och är rädd för att misslyckas? Går du runt och ser ned på dig själv?

Vad tror du händer om du flera timmar varje dag tränar på att trycka ned dig själv? Ja, då kommer du ju faktiskt att bli expert på det. Vad skulle hända om du istället lägger lika mycket tid på att lyfta dig själv? Varför inte träna upp självkänslan under alla dessa timmar? Då blir du istället expert på att vara mentalt stark.

Rätt anledningar
Okej, då har du bestämt dig för att du ska träna upp din mentala styrka och ägna tid åt att lyfta dig själv istället för att sänka dig. Du har bestämt dig för att visualisera ditt mål. Vad du nu behöver göra är att hitta anledningar till att nå ditt mål. Varför vill du nå ditt mål? Vill du nå ditt mål för din egen eller någon annans skull? Släpp offerkoftan och ta på dig ansvaret för att ditt liv blir vad du gör det till. Så fort du fastnar i negativt ältande och tycker synd om dig själv måste du ha verktyg för att hantera de negativa känslorna och stoppa ett destruktivt ältande.

Nu innebär ju givetvis inte detta att du automatiskt kommer att bli hockeyproffs och vinna Stanley Cup bara för att du har bestämt dig för det och visualiserat det. Du måste givetvis kämpa för att komma dit. Sanningen är faktiskt att om du vill uppnå något, så är det ditt eget ansvar att göra jobbet för att komma dit.

Men om detta är vad du verkligen vill, så kommer ditt psyke vara inställt på att jobba i den riktningen. De val du gör i livet är relevanta för ditt mål och du kommer att hitta vägar som leder dig framåt mot detta.

Så vad jag nu slutligen vill att du ska göra när du läst denna artikel är att ställa dig denna enkla fråga: vad vill du ha mer av i ditt liv? Självkänsla? Hälsa? Ett sunt förhållningssätt till kost? Så snart du formulerat vad som är viktigt för dig och vad du vill få mer av, så måste du träna dig på att få det. Övning ger färdighet, så lägg därför fokus på rätt sak. Lycka till!

axonblogg.se
www.martinlöwgren.se
www.idrottsskadecenter.com

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.