Lev tio år längre

Hälsa 19 jan 2017

Ta hjälp av våra tips för ett långt och hälsosamt liv.

live-longer

Håll dig aktiv
Det finns en tydlig koppling mellan kortare livslängd och korta telomerer, som omsluter ändarna på kromosomerna och hindrar dem från att gå sönder eller brytas ner. Telomerlängden är associerad med livsstilsfaktorer, vilket innebär att du kan själv påverka i vilken takt din kropp åldras. Du kan till exempel genom att hålla dig fysiskt aktiv öka telomerernas livslängd – den som tränar i genomsnitt 100 minuter i veckan har telomerer som ser sex år yngre ut än hos dem som tränar 16 minuter i veckan, enligt en studie i Archives of Internal Medicine.

Meditera mera
Hjärtinfarkt är idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige och drabbar 28 000 människor varje år. Ett sätt att undvika högt blodtryck är att meditera regelbundet, enligt forskning framtagen vid Medical College of Georgia i USA. Regelbunden meditation sänker blodtrycket och minskar risken att drabbas av både hjärtinfarkt och stroke (ett samlingsnamn för hjärnblödning och blodpropp i hjärnan), som i sin tur varje år drabbar omkring 30 000 svenskar. Var sjuttonde minut får således någon en stroke, vilket gör det till en av våra främsta folksjukdomar. Meditation har även andra positiva hälsoeffekter, såsom minskad risk för inflammationer och kroniska smärtor.

Läs dig lugn
Om du inte känner dig bekväm med att meditera så finns det andra sätt att varva ner och minska stressnivåerna i kroppen. Läsning är ett sätt, där forskning visar att den som läser mycket i regel lever längre. I en studie genomförd på 3 500 personer över 50 års ålder fann man att de som läste tre och en halv timme i veckan löpte 17 procent lägre risk att dö i förtid, i jämförelse med dem som aldrig tog sig tid att varva ner med en bok. De som ­läste ännu mer än så höll sig ännu frisk­are, enligt studien som ­publicerades i Social Science & ­Medicine Journal. Har du sällan tid över för läsning? Endast sex minuter om dagen minskar den skadliga stressen i kroppen med omkring 68 procent, enligt experter vid University of Sussex.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.