Långvarig stress minskar kroppens ”hälsohormon”

Tips 22 aug 2013

Långvarig psykisk stress försämrar kroppens förmåga att producera det läkande och konstaterat hälsofrämjande hormonet DHEA-s. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som ytterligare bekräftar orsaken mellan stress och ohälsa.
stress

Det är sedan tidigare känt att hormonet dehydroepiandrosteron-sulfat, eller DHEA-s, har skyddande och läkande funktioner i kroppen, till exempel när skadade celler repareras. Låga nivåer av DHEA-s har också konstaterats leda till ökad risk för ohälsa.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin visar nu att långvarig psykologisk stress påverkar kroppens nivåer av DHEA-s. Doktoranden Anna-Karin Lennartsson har i två olika studier jämfört DHEA-s-nivåerna hos stressade och ostressade personer. I den ena studien undersöktes förmågan att producera DHEA-s under ett akut stresstest, där 36 män och kvinnor med olika grad av självrapporterad långvarig stress (från inte stressade alls till stressade) deltog. I den andra studien jämfördes basala DHEA-s-nivåer mellan 41 stressade män och kvinnor med 40 ostressade individer. Resultaten visar att de stressade i genomsnitt hade 50 procent lägre produktion av DHEA-s under det akuta stresstestet, och i genomsnitt 24 procent lägre grundläggande DHEA-s-nivåer jämfört med de som inte upplevde sig stressade.

”Med tanke på de skyddande funktioner som DHEA-s har, och det faktum att låga nivåer av hormonet förknippas med dålig hälsa, tyder fynden på att minskad förmåga att producera DHEA-s skulle kunna utgöra en ytterligare koppling mellan psykisk stress, ohälsa och påskyndat åldrande”, säger Anna-Karin Lennartsson.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.