Kan man förbättra sitt rörelseomfång genom att använda en skumrulle?

Träning 6 Nov 2015

Blir man rörligare genom att massera musklerna med en skumrulle? Här går åsikterna isär. Vi bad två experter ge sin syn på saken.

Skumrulle

JA
säger Jonathan Mike, som har en PhD i idrottsvetenskap och jobbat som styrke- och konditionscoach vid både Western Kentucky University och University of Louisville i USA.

Genom att använda en skumrulle kan du utföra en slags bindvävsmassage hemma. Skumrullar har använts på nästan vartenda träningscenter världen över under det senaste årtiondet – eftersom de fungerar. Jag har upptäckt att skumrullemassage är ett utmärkt verktyg för att utöka rörelseomfånget. Det finns även vetenskapliga bevis för detta, då man i en studie från 2013 upptäckte att man genom skumrullemassage kan förbättra sitt rörelseomfång med 4,3 procent.

Den största fördelen är kanske att du kan utföra massagen helt på egen hand, och att det krävs så lite som 30 sekunder för att uppnå effekt. Det kan visserligen vara lite knepigt att hitta den bästa positionen för att komma åt ett visst område, men man utsätter sig inte för några risker. Hur som helst finns det ingen anledning att ha bråttom – det är ju knappast som att den går på timlön. Det värsta som kan hända är att det kan ta ett par minuter att hitta punkten där muskeln är som mest spänd (den punkt som gör mest ont när du rullar över den). För att ut maximalt av din skumrullemassage rekommenderar jag att du utför den innan och efter uppvärmning. Att använda skumrullen även på vilodagar kan vara fördelaktigt efter som massagen bidrar till den myofasciala frisättning som är nödvändig för att öka rörelseomfånget.

Enbart skumrullemassage ger dig inte den styrka som krävs för att du ska kunna utveckla ordentlig kraft i dina rörelser, och det är anledningen till att den bör användas som en del i ett pass där du kan omsätta dessa rörelser i praktiken. Något som är viktigt att komma ihåg är att även om skumrullemassage inte hjälper dig att bli starkare, så har den ingen negativ effekt på din styrka heller.

NEJ
säger Mike Nelson, som har en PhD i träningsfysiologi och undervisar vid American College of Sports Medicine.

Jag har jobbat med allt från ”fotbollsmorsor” till olympiska atleter. Jag rekommenderar inte skumrullemassage till mina klienter eftersom det inte är ett effektivt sätt att öka rörelseomfånget, vilket är dess främsta användningsområde.

Skumrullemassage kan framkalla kortsiktiga nervresponser, men vissa ägnar sig åt det i tron att massagen påverkar bindväven på ett sätt som ger långsiktiga resultat. Dessa personer har fel.

På grund av dess form har de flesta skumrullar begränsad åtkomst till de flesta av kroppens vävnader, och hur ska du veta var du ska massera, hur hårt tryck du ska åstadkomma och hur lång tid du ska hålla kvar det för att resultatet ska bli varaktigt. Riktig bindvävsmassage som utförs av en skicklig massör kan inte ersättas av att halka fram och tillbaka över en skumrulle som en död fisk.

Det är visserligen sant att du kan få en kortsiktig nervrespons som utökar rörelseomfånget, men det är till ingen nytta såvida du inte följer upp den med en aktiv övning som tar kroppen igenom ditt nyvunna rörelseomfång. Det är det enda sättet för dig att faktiskt göra något konstruktivt av det hela.

Det är inte så att jag tror att det finns några risker kopplade till skumrullemassage, utan menar bara att det finns bättre saker att spendera tid på. Både aktiv rörlighetsträning och styrketräning förbättrar exempelvis både kroppens rörelseomfång och dess kraftutveckling, samtidigt som du bränner fett. Och så slipper du ligga och rulla runt på en plastcylinder.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.