Kalle är stark som en björn och snabb som en örn

Kändisträning 25 mar 2015

Kalle Zackari Wahlström har tampats mot en MMA-fighter, tävlat i Sveriges starkaste man och genomfört fallskärmsjägarnas mytomspunna örnmarsch – allt på bästa sändningstid i sitt eget TV-program Svett & etikett. Nu vill han inspirera och peppa oss med sin nya bok och hjälpa oss att hitta verklig träningsglädje.

”Det är konstigt att folk som har träning som livsstil får bestämma hur vi andra ska tänka kring vår träning – jag tycker att det verkar bättre att försöka demokratisera träningen lite. Den ska vara allas”, säger Kalle Zackari Wahlström när jag påpekar att han med sin avslappnade attityd till både träning och kost utgör en ganska skön kontrast till mer etablerade träningsprofiler. ”Det finns folk som lever för Justin Bieber och har honom som livsstil, men vi låter inte dem bestämma hur vi andra ska tänka kring Justin Bieber. Det är få som kan ha ett liv som bara går ut på att optimera sina träningsresultat, och jag tror inte heller att det är särskilt många som är intresserade av det.”

33-årige Kalle, som bloggat om träning sedan 2011 och tidigare i år gjorde succé med Svett & etikett på SVT, har emellertid inte alltid varit det kraftpaket och träningsfreak som vi känner honom som idag. ”Jag har bara tränat regelbundet i tio år”, berättar han. ”När jag var liten höll jag på med sporter som fotboll, hockey och pingis – men sen började jag i högstadiet och då blev det helt plötsligt mer intressant att hänga vid skateboardramper och dricka folköl.”

Fast för träning
Träningen upptäckte Kalle av en slump under en resa till Malaysia, då den stekande solen fick honom att söka sig till den svalkande AC:n inne på hotellets gym. ”Jag hade ingen aning om vad jag skulle hitta på där inne”, berättar han. ”Jag hoppade upp på en träningscykel och cyklade i en timme. Dagen därpå gjorde jag det igen, och så nästa igen. Sedan var jag fast. Det finns föräldrar som inte låter sina barn smaka glass, för de tänker att barnen blir lika glada för en morot eftersom de inte vet hur glass smakar. För min kropp var det som om den fick smaka glass för första gången, och den ville ha mer!”

När semestern var slut fortsatte Kalle med träningen, men det tog ett tag innan han hittade rätt. ”Först var det tråkigt”, säger han. ”Jag gick till gymmet och körde en armdag, en magdag, en bendag. Tre set med åtta repetitioner och fem övningar per pass. Men sen kom jag på att träning kan vara något annat och så började jag googla. Jag hittade kettlebells och CrossFit och upptäckte att träning kan vara kul, kaosigt, svettigt och givande.”

En tittarfavorit
Eftersom Kalle inte tyckte att det fanns något roligt att läsa om träning så startade han själv upp bloggen Stark som en björn, snabb som en örn som snabbt blev populär och flyttades över till tidningen Cafés hemsida. Samtidigt fanns tanken om att på något vis göra ett TV-program med träningstema, men till en början fick han inget gehör för sina idéer. ”Jag försökte bland annat sälja in ett träningsprogram som byggde på min blogg till Kanal 5 för flera år sedan, men de tackade nej”, berättar Kalle. ”Ofta faller det på att man inte har gjort TV tidigare, vilket är lite konstigt för då blir det ju väldigt svårt att komma in i branschen. Men sen blev jag kontaktad av en tjej som heter Joa Heimer och som jobbar på ett produktionsbolag som heter Nordisk film. Hon hade haft ett möte med SVT om att göra ett träningsprogram, och då föreslog hon mig och min blogg som grund för programmet. Jag tackade ja, och sen utformade hon och jag Svett & etikett tillsammans.”

Programmet blev en tittarsuccé, något Kalle tror har att göra med att det behandlade träning på ett roligt och annorlunda sätt. ”Ofta handlar träningsprogram om folk som är helt otränade och som ska komma i form, vilket lätt kan bli pekpinnigt. Då försökte jag istället göra ett träningsprogram på ett sätt som var ärligt och kul. Sedan bjuder jag väldigt mycket på mig själv också, och det tror jag folk tycker är roligt att titta på.”

Nu är du aktuell med din bok som fått samma namn som din blogg – Stark som en björn, snabb som en örn. Vad handlar den om?
Dels innehåller den mina tankar om träning – inspirerande grejer för folk som behöver komma igång eller bara vill ha lite extra pepp – och dels skryt om jobbiga utmaningar som jag har klarat av.

Träningsböcker brukar ju i allmänhet innehålla färdiga program och övningsbeskrivningar. Hur kommer det sig att du valde att skippa den biten?
Jag tänkte att det inte riktigt handlar om det. Som nybörjare handlar det inte om att hitta ett gäng övningar, utan om att få pepp och lust att träna. Har man det så kommer man att hitta övningar som passar. Sen har jag inte heller någon utbildning för att lära ut träning, men det är inte heller det intressanta, utan poängen är att folk ska fatta att de måste göra kroppen trött eftersom de lever alltför stillasittande liv. Och då spelar det ingen roll om de styrketränar, springer, simmar eller klättrar.

Bokens undertitel är ju Träning fast kul. Vad är rolig träning enligt dig?
Det är när man kommer ut på andra sidan och har varit med om en riktigt omtumlande upplevelse. Det tycker jag är härligt. Jag tror att kroppen har inbyggt i sig att den behöver känna att den har åstadkommit något. Det är kul att lyfta tunga saker fort, men även att göra andra saker som att klättra och gå långt i berg.

Om vi vänder på frågan – när blir träning tråkigt eller rentav själsdödande?
Träning blir själsdödande när den inte ger kroppen det den vill ha. Man investerar tid i något och får inget tillbaka. Sen kan träning också bli tråkigt när det blir för ångestfyllt och man tränar av fel anledningar. Många får ångest av att de inte får in alla pass de har tänkt hinna med, men det måste få vara okej att skita i att träna ibland.

Tror du att folk i allmänhet ägnar sig åt så kallad ”tråkig” träning i alltför stor utsträckning och att det finns ett behov av att göra träningen roligare?
Ja, jag tror att folk tränar på ett sätt som inte ger några resultat – de tränar lite för fjösigt, om jag ska vara helt ärlig. Det som öppnade upp träningen för mig var när jag började göra den så jobbig att det verkligen hände något.

Du har ju uppnått en del imponerande resultat, bland annat ett SM-silver i kettlebells…
Nu är det ju inte så många som håller på med den sporten…

Nej, det har du rätt i. Men du måste ändå ha någon slags fallenhet för att utöva kraftsporter?
Ja, precis. Jag är ju en ganska stor kille från början och sen har jag ju ganska lätt för träning – det är därför jag tycker att det är så kul. Jag pratar om det i ett av mina program, att jag har lätt för mig och därför säger att det bara är att köra. Det är lätt för mig att säga, för andra är det säkert jättekrångligt.

Har du någon gång funderat på var du kunde ha hamnat om du hade satsat stenhårt på träningen redan som ung?
Ja, väldigt ofta. Varje gång jag går in i en ny sport tänker jag: ”Tänk om jag blir upptäckt nu!” I den nya säsongen av Svett & etikett ror jag i SM med Lassi Karonen och då sa hans gamle tränare att jag hade rott i OS om han hade träffat mig när jag var 18. Jag har lite av en roddarkropp med långa armar.

På tal om nästa säsong av Svett & etikett – vad kommer vi att få se?
Igår kom jag hem från San Diego där jag gjorde min surfutmaning och om 20 minuter åker jag till Vårbybadet för att simma med Sarah Sjöström. Utöver det blir det rodd, cyclocross, klättring, truppgymnastik, styrkelyft och armbrytning i Flen.
zachari

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.