Kaffe minskar risken för MS

Kost & Mat 16 sep 2016

Kaffets hälsofördelar är flera: du blir piggare, mer klartänkt, höjer förbränningen och nu visar en ny svensk-amerikansk studie att denna ädla dryck dessutom förebygger nervsjukdomen MS (multipel skleros).

koppkaffe

För omkring tio år sedan var det allmänt känt att ett glas rödvin förlängde livet, medan kaffe var dåligt för hälsan – den som ville fortsätta dricka sitt java gjorde bäst i att byta till koffeinfritt. Men forskningen har nu på senare tid nästintill slagit hål på det faktum att alkohol på något sätt skulle kunna vara bra för hälsan, medan kaffe däremot höjts till skyarna av flera experter inom kost och hälsa för sina energivande och fettförbrännande egenskaper.

Nya studier visar dessutom att kaffe kan minska risken för MS (multipel skleros). En långvarig studie som omfattat närmare 7 000 svenskar och amerikaner, med och utan MS, visade att de som drack över 900 ml (cirka tre koppar) kaffe per dag löpte 28 procent lägre risk att drabbas av sjukdomen – det gällde både i de fall symptom redan börjat visa sig och i de fall personer börjat dricka kaffe på förhand. ”En någorlunda hög kaffekonsumtion minskar risken för MS avsevärt”, löd sammanfattningen från författarna till den omfattande studien.

Bästa tiden på dygnet att ta sig en kopp? Förvånande nog är det inte på morgonkvisten, eftersom kaffe då kan dämpa effekterna av hormonet kortisol i kroppen, vars nivåer är som högst när vi vaknar. Istället bör du dricka en dubbel espresso innan träningspasset, både för att öka förbränningen och få en välbehövlig energikick lagom tills du kliver in i gymmet. Undvik kaffe, och koffeinhaltiga drycker generellt, tre timmar innan du ska lägga dig eftersom koffeinet stör produktionen av viktiga sömnhormon.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.