Inget hinder är för tufft för Jon Albon

Träning 9 Nov 2015

Världsmästaren i obstacle course racing, Jon Albon, räds varken djupa vattengravar, repklättring eller taggtråd. Hemligheten till hans framgångar ligger i ett stenhårt träningsprogram där CrossFit-cirklar och löpturer i de norska fjällen ger den styrka och uthållighet som krävs för att bli bäst i världen.

Av:
Olof Jisborg

Jon

Sedan den 26-årige engelsmannen Jonathan Albon, numera bosatt i Norge, fick upp ögonen för obstacle course racing (OCR) har han mer eller mindre dominerat sporten.

”Allt började 2011 när jag fick se en artikel om Tough Guy, det allra första OCR-loppet, i lokaltidningen hemma i England”, berättar han. ”Där var det inte fråga om vilken tid du skulle komma i mål på, utan om du skulle lyckas ta dig i mål överhuvudtaget. Man skulle krypa under elstängsel, vada genom vattengravar fyllda med is och hoppa över eld. Jag tyckte det lät skoj och bestämde mig för att testa.”

Jonathans OCR-debut gick över förväntan och trots att han inte ägnat sig åt något liknande tidigare – hans idrottskarriär hade ditintills inskränkt sig till inlineshockey – så tog han sig i mål på en hedervärd 76:e-plats.

”Min målsättning var bara att klara hela distansen”, berättar han. ”Så att komma i mål på plats 76 var en riktigt bra prestation – särskilt med tanke på att jag startade med 1 500 deltagare framför mig.”

Jonathan fick blodad tand och avverkade fler och fler tävlingar. Senare under samma år vann han sitt första lopp, och sedan dess har han i princip varit ostoppbar. 2014 vann han samtliga tävlingar han ställde upp i, med titelvinster i Toughest OCR och Spartan World Championships i USA som de tyngsta meriterna.

Vad krävs det för att bli en riktigt bra OCRlöpare? Vilka egenskaper måste man ha?
Du måste vara en duktig löpare, för när allt kommer omkring är det löpning man tävlar i. Du måste också vara stark i förhållande till din egen kroppsvikt, samt flexibel eftersom du kan ställas i princip inför vilket hinder och vilken distans som helst. Dessutom måste du också kunna bemästra flera olika typer av terräng.

Vad gör dig till världens bästa OCR-löpare? Har du hela paketet?
Ja, jag tror det. Jag är mentalt stark och kan pressa mig själv från start till mål. Jag gillar verkligen löpning, vilket betyder att jag löptränar väldigt mycket. Det är viktigt att man älskar att springa. Jag klarar också av hindren på ett bra sätt och orkar fortsätta springa efter att jag tagit mig förbi dem. Det är många som kan springa snabbt, men när de kommer till ett hinder så är de inte så snabba efteråt.

Man måste alltså vara mentalt stark för att lyckas?
Ja, den mentala biten är väldigt viktig. Det jag har mest problem med är kylan när jag springer om vintern, eftersom jag har så pass låg fettprocent. Ibland måste man förbi och genom vattengravar med väldigt kallt, eller ibland till och med fruset, vatten. Det kan bli riktigt kallt, och om man har blivit kraftigt nedkyld förut, vilket jag har blivit, så blir det rent mentalt ännu tuffare eftersom man kan minnas hur det känns och även känna igen symptomen och hur de startar.

Varför tror du att OCR har blivit så pass populärt?
Jag tror det beror på två olika saker: det är väldigt roligt och många älskar att få chansen att vara barn på nytt. Innerst inne vill vi nog allihop kräla omkring i gyttja och smutsa ner oss ibland, men som vuxen finns det inte många tillfällen till det. På så vis hjälper OCR dig att komma i kontakt med barnet inom dig. Sedan finns det inte en tävling som är den andra lik. Man tröttnar ganska fort på att springa maratonlopp på asfalterade vägar – det funkar kanske en eller två gånger, men sedan blir det tråkigt. Ingen OCR-tävling är den andra lik och de bjuder hela tiden på nya typer av utmaningar. Därför kommer du alltid att ha kul och uppleva något helt nytt varje gång du tävlar. Dessutom är fysiken som krävs för att tävla i OCR av det hälsosamma slaget. Det är nog väldigt få personer som skulle säga att en maratonlöpare ser hälsosam ut, eller vilja byta fysik med en professionell bodybuilder. En OCR-löpare måste däremot vara både stark och snabb, och har så att säga hela paketet. Träningen syftar till att bygga en stark, uthållig och hälsosam fysik.

Kan du beskriva hur en typisk träningsvecka ser ut för dig? Vad och hur mycket tränar du?
Jag springer vanligtvis mellan 10 och 14 mil i veckan, och eftersom det finns så många fina backar i Bergen, där jag bor, så sker mycket av löpningen där. Dessutom cyklar och simmar jag, och kör tre cirkelpass i en CrossFit-box, med upplägg som jag utformat själv. Jag klättrar också en del på klättervägg, kanske två gånger i veckan. Däremot blir det inte så mycket klassisk gymträning.

Eftersom du inte kan lägga på dig alltför mycket kroppsvikt…?
Precis. Därför är största delen av mina styrkepass kroppsvikts- och cirkelbaserade. Den typen av träning är mer funktionell, och så tycker jag det är roligare och mer givande att göra chins än bicepscurls. Vad är ration mellan styrke- och uthållighetsträning i ditt schema? Jag tror att jag lägger mellan 12 och 15 timmar på konditions- och uthållighetsträning i veckan, och tre till fyra eller kanske fem timmar per vecka på styrketräning.

Hur många OCR-tävlingar springer du på ett år?
Det skiljer sig åt ganska mycket. I genomsnitt blir det nog en tävling i månaden, så ungefär 12 till 15 om året. Det har blivit mindre i år, men desto mer förra året. Jag var lite skadad i vintras, så då blev det färre tävlingar.

Hur vanligt är det med skador?
Ärligt talat så har jag aldrig råkat ut för några värre skador. Jag har aldrig brutit något eller fått hjärnskakning, men jag löper ändå risk att drabbas av samma löprelaterade skador, som exempelvis stressfrakturer, som alla andra långdistanslöpare.

Vad kan man göra för att förebygga den typen av skador?
Jag tror att man måste lyssna till sin kropp. Om du drar på dig småskador måste du känna din kropp tillräckligt väl för att veta om de kommer att utvecklas till verkliga skador eller om du kan köra på som vanligt. Och tillämpa vanligt sunt förnuft. Planera in vilodagar med jämna mellanrum och försök att slappna av och ta det lugnt.

Hur många vilodagar har du på en vecka?
Det blir en varannan vecka om jag tränar som jag brukar, men om jag har en tävling på gång vilar jag mer för att samla krafter inför loppet. Så det beror på vad jag gör, hur jag känner mig och hur mycket jag reser.

Vad är det värsta som någon gång har hänt dig under en tävling?
Jag drabbades av hypotermi (kraftig nedkylning) under ett lopp en gång, och det var en hemsk upplevelse. Jag frös intensivt, och stannade och tog små tupplurar längs med vägen. Om jag såg en lövhög så la jag mig där i 30 sekunder och blundade. Sedan reste jag på mig och stapplade vidare. Det var ganska sjukt.

Hur ser din kosthållning ut?
Jag följer inte någon specifik diet, men jag försöker hålla mig borta från processad mat och livsmedel som innehåller mycket socker. Jag försöker fokusera på att själv laga min mat, istället för att köpa färdiglagad. På så vis vet jag vad det är jag stoppar i mig.

Hur kolhydratladdar du före en tävling? Fyller du på med något under loppet?
Innan start ser jag bara till att jag är mätt och har ätit mat som inte kommer få mig att må illa medan jag springer. Under loppet fyller jag på med geler eller något annat som innehåller mycket socker för att jag ska orka hela vägen. Det funkar om loppet håller på i sex–sju timmar. Blir det längre än så måste jag äta riktig mat även under själva loppet.

Slutligen, vilket råd skulle du ge till alla aspirerande OCR-löpare?
Jag tror att många ignorerar det faktum att det faktiskt handlar om löpartävlingar, så största delen av träningen måste vara fokuserad på löpning. Många tränar kanske armgång varannan dag, men i slutänden resulterar det bara i att du kanske tjänar in tre sekunder på ett lopp, medan du kan kapa så mycket som en minut per kilometer om du löptränar.

Träna mycket och träna hårt. Nyckeln till att bli riktigt bra är träna varje dag, förutom ett par vilodagar, och fortsätta med det. Slappna inte av och känn dig nöjd efter en tävling som gått bra – då kommer du snart att gå miste om dina framsteg. Blicka istället fram emot nästa utmaning för att fortsätta att bygga upp och förbättra dig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.