Hitta fokus och jobba effektivare

Hälsa 9 Nov 2016

Nå dina drömmars mål med våra fyra experttips för ökad framgång och fokus.

fokus

Har du drabbats av skrivkramp och kan inte avsluta din debutroman? Eller har utvecklandet av nästa succéapp helt gått i stå?

Om du får kämpa för att behålla fokus i jakten på den första miljonen, så kan du i alla fall trösta dig med att du inte är ensam. Omkring 45 procent av alla yrkesverksamma kan inte jobba i mer än 15 minuter i sträck innan de blir distraherade, och 53 procent uppskattar att de förlorar en hel timme per dag på grund av olika avbrott, enligt amerikansk forskning.

Nästan 60 procent av avbrotten orsakas av e-post, direktmeddelanden, sociala medier eller byten mellan program och enheter. Som tur är finns det sätt att komma in i zonen igen – direkt.

1 Koppla ner
Dygnet runt är vi uppkopplade mot en oändlig mängd information – men detta konstanta kunskapsflöde gör oss inte smartare, utan långsammare. Enligt en studie utförd vid University of London är all den information vi exponeras för – via webben, mejl, samtal och sms – lika dåligt för hjärnan som en natts utebliven sömn. Testpersonernas IQ sjönk med i genomsnitt tio poäng då de fick i uppgift att lösa olika problem medan de konstant bombarderades med samtal och mejl. Hitta en tid då du kan ha telefonen på flygplansläge för att få andrum.

2 Fyll på med koffein
En kopp starkt kaffe ger inte bara en energiinjektion, utan gör dig också mer snabbtänkt och hjälper dig att behålla fokus. Ju tröttare du är, eller ju längre tid du måste ägna åt en specifik uppgift – desto större blir effekten. En dos på tre milligram koffein per kilo kroppsvikt – vilket motsvarar ungefär två koppar bryggkaffe för en person som väger 75 kilo – förbättrade testpersonernas manövreringsförmåga under en timlång bilfärd, enligt forskning publicerad i tidskriften Human Psycho-
pharmacology
.

3 Tugga tuggummi
Om du vill förbättra koncentrationen utan koffein – exempelvis när du jobbar kväll – så kan du rensa tankarna genom att tugga tuggummi. Enligt en studie som publicerats i tidskriften Nutritional Neuroscience, så gjorde de testpersoner som tuggade tuggummi medan de löste verbala och matematiska problem tio procent bättre ifrån sig än de som inte gjorde det.

4 Lär av en mästare
Albert Einstein lär ha sagt: ”Om röra är ett tecken på ett rörigt sinne, vad är då ett tomt skrivbord ett tecken på?” Och han har rätt – om du har ett kreativt jobb tyder nämligen ett rörigt skrivbord på en hög grad av kreativitet och förmåga att tänka utanför boxen, enligt en studie publicerad i tidskriften Psychological Science. Men om du måste hålla fokus på mer konventionella uppgifter kan det vara en bra idé att rensa upp på skrivbordet då och då.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.