Greppet direkt

Träning 26 okt 2015

Greppstyrka är hemligheten till ett friskt hjärta.

Greppstyrka

Ingenting förmedlar styrka och auktoritet på samma sätt som ett fast handslag – men det är inte enbart ett tecken på självförtroende, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften The Lancet. Samma greppstyrka som ingjuter respekt i dina medmänniskor indikerar nämligen också att ditt hjärta mår bra.

Forskarna, som utvärderade 139 000 personers greppstyrka under fyra års tid, upptäckte ett samband mellan ett starkt grepp och minskad risk att dö i hjärtsjukdom. Enkelt uttryckt kan man säga att ju starkare ditt grepp är, desto friskare är ditt hjärta. Greppstyrkan användes som ett mått på deltagarnas övergripande styrka – ett korrekt beslut med tanke på att den är mångas svagaste länk och ofta det första som fallerar under breda basövningar som marklyft och räckhäv.

Så hur ska du då bygga upp ditt grepp och stärka ditt hjärta? Skippa dragremmarna. I en studie från 2011 som publicerades i Journal of Strength and Conditioning Research rekommenderar forskarna att du slutar använda dragremmar och andra hjälpmedel om du vill bygga upp din greppstyrka – vilket i slutändan leder till större tillväxt, starkare muskler och ett friskare hjärta. Ett sätt att stärka ditt grepp är att som avslutning på dina träningspass trä en handduk över en räckhävstång, fatta tag om ändarna och göra chins fram till failure.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.