Den vita faran

Tips 19 okt 2013

pastaHåll dig borta från raffinerade kolhydrater för att minska risken för stroke.

Godis, läsk och snabbmat – om du skulle lista de livsmedel som du tror är troligast att förkorta livslängden så skulle dessa tre förmodligen hamna överst. Men hur är det med spaghetti? Enligt en studie som publicerades i tidskriften American Journal of Epidemiology ökar risken för att drabbas av en stroke markant om man regelbundet äter stora mängder raffinerade kolhydrater som vit pasta, vitt ris och vitt bröd. Forskarna, som följde försökspersonerna under en 18-årsperiod, upptäckte att individer med ett högt intag av raffinerade kolhydrater löpte en mycket högre risk att drabbas av stroke jämfört med individer med ett lågt intag. Samtidigt löpte de deltagare som åt mycket fibrer en mycket mindre risk att drabbas av stroke. Se alltså till att din kost innehåller gott om fibrer, och ska du äta raffinerade kolhydrater så ska du göra det vid tidpunkter då kroppen är som bäst anpassad att ta hand om dem.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.