Dags att sätta planen i verket!

4 jan 2017

Så var det dags igen efter jul- & nyårsfirande att skrida till verket och infria våra löften om att i år åtminstone träna två gånger i veckan. Vi är helt inne på att från och med nu ta med oss matlådor till jobbet istället för att smita in på första bästa lunch-hak där det sällan råder balans mellan makronutrienter eller begränsningar av kalorier. Nu får det vara slut med att frossa i stora svulstiga husmanskostportioner och det är definitivt slut med att småäta godis!

Jag syftar inte till att göra mig lustig över allas våra ambitioner utan att faktiskt uppmuntra alla att dra nytta av denna känsla av nyår och tillhörande optimism men att kanske lägga ribban på en rimlig nivå. Allt jag säger är bara att förivra dig inte genom i att sätta för höga mål och låta dina ambitioner sväva iväg för högt. Börja med att sätta upp mindre, realistiska och kortsiktiga mål. Kanske bara för januari månad och tillåt dig själv surfa på känslan av att lyckas! Då kommer det kännas mer motiverande att fortsätta februari, mars osv.  Nytt år, finns ingen anledning att blicka bakåt! ????

I det långa loppet är träning 1 gång i veckan under hela kommande år bättre än 3 gånger i veckan men bara de första två månaderna. Vi pratar alltså möjligheten att faktiskt få till 52 träningspass under 2017 istället för bara 12 träningspass!

robert_jan_2017

För egen del har jag funderat igenom vad som händer nu. Ca 2 år efter att jag startade upp min livs satsning att komma i form igen. Det slutar självklart inte här, utan nu börjar nästa fas. Jag skissar väl fortfarande på detaljerna i min plan som precis sats i verket. Jag sätter stor värde till en plan med min träning och jag uppmuntrar alla som vill lyckas med sin träning att faktiskt sätta upp och utarbeta en plan. Kommer att återkomma till det här med att träna efter en plan när jag upplever att många snarare verkar träna utan. Det finns så mycket att vinna om man har en plan eller strategi! Så här i början av året är min plan solklar:

  • Fokus på basövningarna – nästa all tid på gymmet lägger jag på basövningar
  • Tyngre vikter – fin balans mellan att träna tungt utan att dra på sig skador
  • Färre reps – ner mot 4-5 reps per set
  • Längre vila mellan seten – ända upp till 5 min mellan seten

Alltså på sätt och vis motsatsen till förra höstens träning med hög intensitet, kort vila mellan seten och med fokus på förbränning. Kommande månaderna fortsätter jag med denna träning med syfte att i första hand bygga styrka i andra hand massa, ett fokus som jag egentligen aldrig tidigare någonsin har haft. Kommer att fördjupa mig lite i min plan för 2017 längre fram och på vilket sätt jag hoppas att den kan bidra till min fortsatta utveckling.

Med förhoppning om att få vara fri från skador, förkylningar och annat trist som sätter käppar i hjulen för en bra träning med kontinuitet så ser jag fram emot ett nytt år med massa grymma träningspass!

Dessutom är det min förhoppning att här på min blogg fortsatt kunna inspirera andra att fortsätta sig egen ihärdiga träning och på så sätt bidra till att fler får känna att de kommer framåt och utvecklas i sin träning under det stundande året!

Nytt år, nu kör vi!

/Robert

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.