Bryt osunda vanor på jobbet

Kost & Mat 30 mar 2017

Behåll motivationen att äta sunt även under långa dagar på kontoret, då det lätt slinker ner snabbmat under ­stressiga luncher, bjuds på fika var och varannan dag och man gärna tar en chokladbit framåt eftermiddagen för att stilla sötsuget.

fast-food-work

1 Ät alltid frukost
Gå aldrig till jobbet på fastande mage. Att förebygga är alltid bättre än att bota, och genom att äta en stadig frukost kommer du att känna dig mer tillfreds och få ett mer balanserat blodsocker under dagens lopp. Du kommer att kunna stå emot eftermiddagssuget lättare, i synnerhet om du ser till att din frukost innehåller rikligt med protein, till exempel från ägg och mejeriprodukter. ”Ägg har dess­utom visats kunna minska ­sötsuget och öka mättnadskänslan under resten av ­dagen”, säger ­dietisten Sophie Enever.

2 Rensa i skrivbordslådan
”Du behöver inte bannlysa allt snacksande på kontorstid. Välj dock nyttigare snacks än godis och bakverk, så kommer du att kunna mumsa på något då och då utan att gå upp i vikt”, säger Enever. Fyll skrivbordslådan med nötter, frön, torkad frukt, riskakor och proteinbars. Ha gärna färsk frukt i fikarummet och grekisk yoghurt i kylen, så har du goda chanser att stävja suget framåt arbetsdagens slut, även när du är som tröttast. ”Nötter och frön är fullpackade med nyttiga fetter som håller hungerkänslorna i schack och gör dig pigg och alert.”

3 Ha alltid en plan
”Om du tycker att du har ett ovanligt stort sötsug, så är planering A och O”, säger Enever. ”Planera vad du tänker äta till frukost, lunch och middag samt två nyttiga mellanmål dagen innan, så har du bättre chans att stå emot frestelser, även när de finns precis under näsan på dig.” Genom att vara förberedd undviker du att suget tar överhand, och det är lättare att tacka nej till sötsaker om du just fått i dig näring i form av nyttiga fetter, lång­samma kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler.

4 Varje kalori räknas
”Se upp med tomma kalorier”, råder Enever. ”Läsk är exempel på något som endast innehåller tomma kalorier, ökar suget efter mer socker och som inte förser kroppen med någon näring överhuvudtaget. Dessutom är det inte bra för tänderna”, tillägger hon. Om du dricker en stor mängd kalorier per dag går du miste om tuggmotståndet som mat och mellanmål i form av till exempel bars, frukt och grönsaker ger dig, och det är då svårare att hålla hungerkänslorna borta. ”Håll dig till vatten när du blir törstig. Tycker du vanligt vatten är trist så satsa på mineralvatten eller smaksätt kranvatten med mynta, citron, lime, gurka eller färska bär.”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.