Behåll nya vikten med högproteinkost

Tips 8 feb 2014

Ny svensk forskning visar att det finns flera effektiva sätt att behålla sin vikt efter en lyckad bantningskur. Läkemedel, måltidsersättning och kost med högt proteininnehåll kan hjälpa till att förhindra en viktuppgång, enligt en metaanalys som publicerats i The American Journal of Clinical Nutrition.

bantare

Studien utfördes av forskare vid enheten för klinisk epidemiologi och Överviktscentrum vid Karolinska universitetssjukhuset, och bidrar med kunskap till den kanske största utmaningen alla bantare ställs inför: hur man undviker att gå upp i vikt igen efter att ha nått sin målvikt.

”Kroppen har flera försvarsmekanismer mot viktnedgång, som exempelvis ökad hunger, lägre ämnesomsättning och en återgång till gamla vanor”, säger forskaren Erik Hemmingsson. ”Om problemet med jojobantning inte existerade skulle övervikt vara ganska enkelt att behandla. Det har funnits flera metoder för att underlätta långsiktig viktkontroll genom åren, och nu var databasen tillräckligt stor för att man skulle kunna göra en systematisk utvärdering av existerande studier.”

I sin metaanalys kombinerade forskarteamet resultaten från 20 publicerade vetenskapliga studier, vilket gav totalt 3 017 deltagare som antingen var feta eller överviktiga i början av sin viktnedgångsprocess. Studierna undersökte vilka effekter läkemedel, måltidsersättning, högproteinkost, kosttillskott och motion har på omedelbar viktuppgång efter en kraftig viktnedgång, orsakad av lågkalorikost (mindre än 1 000 kalorier om dagen).

Trots att studien visar att en omedelbar viktuppgång mer är en regel än ett undantag, så upptäckte också forskarna att det fanns ett flertal strategier som hjälper till att minska den oönskade effekten: läkemedel, måltidsersättning i form av pulver och kost med högt proteininnehåll. Kost med lågt glykemiskt index är också effektivt, men datan kom i det fallet bara från en enda studie, vilket gjorde den mindre tillförlitlig.

”Läkemedel mot fetma kan tyvärr ge biverkningar, vilket är anledningen till att de mest effektiva läkemedlen drogs in för ett par år sedan”, säger Hemmingsson. ”Måltidsersättning och högproteinkost är däremot effektivt och tillgängligt för alla.”

Ett intressant resultat var att motion inte hade någon entydig effekt när det kommer till viktkontroll. Anledningen kan emellertid vara att man i en av studierna undersökte relativt sjuka patienter med allvarlig artros och ägnade sig åt för ändamålet anpassad sjukgymnastik. I en annan studie där deltagarna motionerade på ett mer normalt sätt var effekten jämförbar med den som högproteinkosten genererade. Kosttillskott verkade inte kunna bromsa viktuppgång.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.