Balans är inte sexigt – Det är inte säljbart

PT Staffan 3 Nov 2016

Hej på er

Jag försöker hela tiden att lära mig att det faktiskt finns något som heter gråskala. Något som är mellanting. Allting är inte svart eller vitt. Allt eller inget. Men det är svårt att lära sig då hela mitt liv kretsar kring dessa två färger.. Även om svart är en utav mina favoritfärger ?

”Balans är inte sexigt. Det är inte säljbart. Det är inte trendigt. Men det är enda vägen till hälsa”

Ta träning som exempel, Jag har jobbat som personlig tränare i några år nu, jag har sett trender komma och gå. Ett ständigt hett och omdiskuterat ämne är träning under och efter graviditet och den utveckling jag tycker mig se nu är minst sagt oroande. Min känsla är att pressen på kvinnor att vara vältränade och snygga har gått så långt att dem numera inte ens tillåts slappna av när dem är gravida. Hur knäppt och skevt är inte det egentligen? Hm..!

1466498377-13292 (1)

Jag pratar ofta om att vi människor har lätt för att hamna i olika ”diken”, och att det är svårare att hålla balans än att luta sig mot något extremt (oavsett vad det handlar om). Mycket är svart eller vitt idag, speciellt när det handlar om mat, kropp och hälsa. Hela tiden möts vi av budskap som talar om för oss att mat antingen är dåligt och förstör hälsan, eller har väldiga, kanske ibland överdrivna, fördelar för hälsan. Listan över ”supermat” och ”skadliga livsmedel” ändras hela tiden och många känner si förvirrade över vad de borde äta. Som om det inte vore nog kommer populära @instagramkonton och fitnessbloggare med samma svart-vita mentalitet när det gäller träning – med budskapet att det bara är väldigt intensiv och utmanande träning som räknas.

Problemet med att stämpla mat som ”bra” eller ”dålig” handlar om hjärnans sätt att hantera denna information.

Att se på ett livsmedel som gott/ont leder i regel till känslor av dåligt samvete och skam, och framkallar behov av kontroll – vilket i sin tur orsakar hetsätande, känslomässigt ätande eller svårigheter att äta det kroppen behöver. När hjärnan tror att kroppen inte FÅR äta vissa livsmedel, för att det ligger SKAM i det, kommer hjärnan känna sig berövad. Det spelar ingen roll om maten i fråga faktiskt är näringsrik eller om det handlar om ”utrymmesmat” – för känslan av att inte få äta det leder alltid till känslor av skuld och skam. Det blir då väldigt svårt att kontrollera ätandet: antingen överäter man eller så hindrar man sig själv från att äta alls.

Det är lite så här: Om det kommer rapporter om att kokosolja är bra för hälsan, så ska det användas kokosolja till allt. Sägs det att chiafrön är nyttiga, så är det bara chiapudding som gäller – alla andra mellanmål är medelmåtta, otrendiga och onyttiga. Det är inte bara en hälsogrej, utan enstatusgrej.Det gäller att veta vad som är i ropet, för då kan man visa för omgivningen att man är något. Och bortsett från det – ta vilket livsmedel som helst och det blir en ohälsosam vana att använda samma hela tiden. Det finns mening med att variera fettkvalitet, frösorter och motionsform. Kokosolja och chiafrön må vara nyttiga, men skulle någon enbart leva på det skulle det inte vara hälsosamt. 

IMG_5799

Självklart är det heller inte hälsosamt att leva på utrymmesmat, det är inte det jag säger. Men du behöver inte leva på gröna drinkar och chiapuddingar för att din kropp ska må bra. Du kan visst äta pizza. Mat är neutralt och ska inte nämnas som bra eller dåliga om du frågar mig!

Ett svart-vitt tänkande kring din träning kan också leda till katastrof. Jag ser dagligen hur människor gör allt för att nå målen, vare sig de är vettiga eller inte. Jag får uppfattningen av att många lever för att träna, som om träningen är det viktigaste i livet, och det är allt eller inget som gäller. Man förväxlar träning för att leva med träning som mål i livet. Träning för att levahandlar om rörelse av kroppen (såklart både för hjärtat/konditionen och för enskilda muskelgrupper för att minska belastning osv) – inte att gå till gymmet och göra trendigaste övningarna

”Det finns även en mentalitet som säger att en kort promenad inte räknas som träning, och därför blir det ingen motion alls.”

Det måste nog vara det värsta skitprat jag hört som kommit i från någons mun! Jag blir så jä**vla förbannat rent ut sagt när jag får höra sånt! Eller egentligen gör det mig mera arg och ledsen!

Besviken över vilken skev bild vi har utav vad hälsa och välmående betyder!

Hälsa är inte att bränna kalorier och äta bladspenat – Hälsa är något större!

-PEACE OUT-

/Staffan

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.