Actionhjältarna

Kändisträning 26 jan 2014

När tidernas allra största actionhjältar möts på vita duken duger ingenting annat än det bästa stuntteamet i branschen. Vi pratar med actionkreatörerna 87Eleven om den styrka och skicklighet som krävs för att kunna skriva filmhistoria.
escapeplan

Du kanske aldrig har hört talas om 87Eleven, men du har med allra största säkerhet sett prov på deras arbete.

Det är nämligen detta team av action-kreatörer – grundat av stuntmännen David Leitch och Chad Stahelski – som regissörerna vänder sig till när de vill ha hjälp med att skapa brutala men ändå trovärdiga actionscener, som exempelvis de blodiga striderna i 300 eller de samurajinspirerade fightscenerna i The Wolverine. Vad är hemligheten? Jo, förutom mobila gym och gymnastiksalar i full skala, kan 87Eleven även skryta med instruktörer med specialkunskaper i allt från brasiliansk jujutsu till japansk svärddragning och wushu, vilket innebär att alla i teamet kan fightas – och i ett flertal olika stilar.

Nu har 87Eleven inlett ett samarbete med två av filmhistoriens största actionstjärnor för att höja ribban ytterligare. I den kommande thrillern Escape Plan slår sig Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger ihop för att rymma från ett ”rymningssäkert” fängelse. Längs vägen får duon ta sig an psykotiska medfångar, beväpnade vakter och varandra. I en scen – som kommer att vara många actionfans våta dröm – möts de för första gången i ett slagsmål, där Arnold sarkastiskt berättar för Sly att han ”slår som en vegetarian”.

”De lattjade som två gamla vänner och det var så den scenen kom till”, säger Leitch. ”Mycket av det som händer är faktiskt ren improvisation, eftersom scenen handlar lika mycket om själva karaktärerna som snygga vänster- eller högerkrokar. De båda i samma rum är faktiskt ett spektakel i sig självt!”

Framgångsrikt koncept
Leitch och Stahelski startade 87Eleven 2006 under inspelningen av 300, då de tränade Gerard Butler och hans kompanjoner att slåss som spartanska krigare. Men inspirationen kom långt tidigare, då de stuntdubblade under inspelningarna av Matrix-filmerna, där de kung fu-inspirerade fightsekvenserna utformades av koreografen Yuen Woo-ping och hans stuntteam. ”Vi såg hur kineserna satte ihop sina team – de hade en kärngrupp bestående av tio till tolv killar som alltid jobbar ihop”, säger Leitch. ”Vi ville utgå från den modellen, men modifiera den och göra den till vår egen.”

Sedan dess har 87Eleven jobbat med en uppsjö olika projekt som Watchmen, Tron Legacy och The Hunger Games. De var också hjärnorna bakom actionscenerna i Stallones Expendables-franchise, vilket har resulterat i en långvarig arbetsrelation med Rocky-stjärnan. Så när det var dags för Escape Plan fanns det bara ett enda stuntteam som var aktuellt.

”Det var en ära att få jobba med dem eftersom de har varit med så pass länge”, säger Leitch om att jobba med Stallone och Schwarzenegger, som fortfarande gör actionfilm trots att båda har nått pensionsåldern (de är 67 respektive 66 år gamla). ”De var i väldigt god form. Båda två hade samlat på sig krigsskador under årens lopp som vi var tvungna att ta hänsyn till, men när det var dags för action gav de allt. Vi utformade några riktigt spektakulära fighter åt dem, men de hade också egna åsikter om hur saker och ting skulle se ut, som hur de levererar sina slag. Och när de pratar så lyssnar man.”

Nödvändiga färdigheter
Förutom att se till att filmens stjärnor är förberedda inför fightscenerna, är det också Leitchs ansvar att se till att hans 87Eleven-team är redo för action. ”Vi anpassar vår träning efter filmen”, säger han. ”Vi håller exempelvis på med ett projekt just nu där teamet specifikt tränar kampstilar som judo och jujutsu. En film som Escape Plan kräver en mer traditionell slagsmålskoreografi, och då tränar teamet mer kickboxning och allmän konditionsträning.”

För ett team som jobbar med att slåss och kasta sig handlöst ut från byggnader är det naturligtvis väldigt viktigt med säkerhet och riskhantering – även om olyckor oundvikligen inträffar ibland. ”Det är rätt lustigt, men 90 procent av alla skador i stuntsammanhang inträffar under träning”, säger Leitch. ”För att förebygga dem måste man gå långsamt fram när man jobbar med ett stunt, precis som när man lär sig att bemästra vilken annan fysisk färdighet som helst – man lär sig i små steg i taget, och sen sammanfogar man alla dessa steg för att koreografera scenen. Det har alltid varit själva kärnan i vår träning på alla nivåer – från styrketräning till kampsport – och detsamma gäller koreografin. Man måste bryta ner scenerna i sina beståndsdelar och bygga upp dem på nytt för att kunna skapa något spektakulärt.’”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.