Actionhjältar, informationshav och källkritik
På 80-talet så fanns egentligen inte fitness som vi idag känner det. Kanske handlar det om semantik och går att ha olika uppfattningar om men som tonårskille sa man att man tränade på gym alternativt att man sysslade med styrketräning. Vi som ägnade oss åt detta hade ofta gjort valet mellan två ”inriktningar”. Tyngdlyftning/styrkelyft eller bodybuilding, något annat har jag inget minne av att det överhuvudtaget talades om. Men vadå? Du menar egentligen tre ”inriktningar” då, eller hur? För tyngdlyftning och styrkelyft är absolut inte samma sak, säger vän av ordning.
Sant, men jag skall villigt erkänna att jag i unga år inte hade bättre koll och trodde nog att styrkelyft och tyngdlyftning var samma sak så för mig framstod det som ett val mellan att ”bara” bli stark eller se stark ut. I praktiken handlade det bara om en sak då jag aldrig utifrån ett idrottsperspektiv varken var intresserad av tyngdlyftning eller styrkelyft. Nej, med bilder av 80-talets actionhjältar gestaltade av Stallone, Schwarzenegger och Van Damme så var det inte primärt den fysiska styrkan i sig som var åtråvärd utan snarare den dess visuella representation.

Mängden information kring styrketräning för muskeluppbyggnad för oss vanliga dödliga utgjorde på 80-talet knappt en droppe jämfört med dagens enorma informationshav. Numera är varenda molekyl i denna ocean av information dessutom omedelbart tillgänglig direkt via vår egen smartphone. Enstaka filmposters med svällande muskler på stenhårda macho-karaktärer kunde då möjligen ge ett visuellt ideal- och målbild att sträva mot. Men hur det skulle realiseras var inte lika lätt att förstå och få ett grepp om. Nu långt senare kan jag dessutom konstatera att informationen om hur göra för att lyckas på snabbaste och effektivaste sätt, definitivt lyste helt med sin frånvaro.
Den enda svenska tidskrift som möjligen kunde vara relevant var ”Bodybuilding och Kraftsport”, senare B&K Sports Magazine som i någon bemärkelse fungerade som källa för tips, råd och inspiration. Men åter igen, så här i efterhand kan jag verkligen fundera på vad ett 5-1-5 system för gigantiska och sannolikt ”medicinerande” muskelmonster med sikte på sin fjärde Mr Olympia-tävling egentligen utgjorde för kvalitativ vägledning. I synnerhet för en tonårskille som högst trevande fick upp 40 kg i bänk.
Nej, annat är det idag då det finns så mycket lättillgänglig kunskap och information via nätet att vi i princip drunknar i den. Oavsett om vi pratar fitness, styrketräning, bodybuilding, crossfit, yoga, thaiboxning eller vad helst annat så ter sig mängden information nästan oändlig.
Å ena sidan är detta fantastiskt och för den som önskar går det att förkovra sig själv hur djupt som helst inom näringslära, hypertrofi, stretching eller egentligen vad helst man finner intressant. Å andra sidan har detta också medfört den oundvikliga avigsidan att det för många av oss blir svårt att sortera ut vad som är sant, möjligen sant eller tragiskt nog faktiskt helt felaktigt.
Nya tider har onekligen gett oss nya möjligheter till att ta del av nyttig information och potentiellt bra kunskap, kanske i synnerhet inom området fitness. Vill du veta hur du skall lyckas med din träning så vågar jag påstå, förvisso utan vetenskapliga bevis, att svaren finns där ute bland alla artiklar, reportage, träningsguider, bloggar, nyhetsbrev, osv som du kan hitta på nätet. Problemet är bara att urskilja den korrekta informationen från osanningar och myter för att inte tala om att hitta de sanningar som också fungerar för dig i din vardag, din träning och dina mål med den samma.
Min egen approach är att vara ödmjuk och öppen inför möjligheten att någon annan kan ha nyttig kunskap att dela med sig av men att alltid fråga mig själv om det låter rimligt. Jag försöker utnyttja nätet för att söka mer information. Finns det fler källor som bekräftar samma påstående eller uppslag? Finns det vetenskapliga studier som stödjer det som påstås? Eller utger sig källan till informationen ha hittat ”nyckeln” eller ”hemligheten” som ingen annan känner till?
Som i många andra sammanhang finns det exempel på ren desinformation antingen som sprids av ren okunnighet eller i värsta fall cyniskt framtagen i syfte att tjäna pengar på desperata individer som i sin iver att t.ex. lyckas med sin träning eller viktminskning fortfarande tror att det faktiskt finns en ”mirakelkur” eller ”en väl bevarad hemlighet”. Denna ”väl bevarade hemlighet” som bl.a. hjälpt ”många Hollywood-kändisar” att på ”rekordtid komma i form” kan nu i ett unikt erbjudande komma dig till godo!
Det är inte ovanligt att DU I egenskap av ett ”VIP-medlemskap” har möjligheten att bli införlivad i en exklusiv gemenskap där du kan erhålla ”full access” till unik kunskap som kommer att ta din träning så mycket längre än du någonsin trott på så mycket kortare tid än du någonsin vågat drömma om! Ditt VIP-medlemskap kostar dig endast $199, klicka här… *Suck*
Det händer faktiskt att jag själv, trots åratal av egen erfarenhet, vid vissa tillfällen ändå initialt ”dras med” när jag fortfarande stöter på dessa artiklar eller temasidor på webben. Kanske har det verkligen hittat en helt ny vetenskaplig bevisad träningsmodell som kräver att vi ritar om hela kunskapsträdet kring kost och träning. Det är lätt att falla i fällan och gå på de manipulerande budskapen om nya ”vetenskapligt bevisade” träningsmetoder som ger långt bättre resultat än ”traditionell träning”.
Efter lite googlande tillsammans med eget kritiskt tänkande kommer jag i princip alltid fram till samma slutsats. Nej, det handlar inte om någon ny helt-upp-åt-väggarna-revolutionerande upptäckt. Det finns ingen anledning för mig att kasta ut skivstången genom fönstret, sluta äta en högproteinkost eller köpa ett unikt nytt kosttillskott för att lyckas med min träning. Precis som tidigare handlar det om att ta till sig relevanta och riktiga fakta, omsätta dem i praktiken i sin vardag och sedan vara väldigt tålmodig och sakta men säkert se resultaten komma!
Vi ses på gymmet!
/Robert
Fit efter 40
Robert Åberg
I 20-års åldern tränade jag mycket och höll mig utan större ansträngning i god fysisk form. 10 år senare låg träningen i princip på hyllan och tillsammans med den även ambitionen att ta hand om min kropp. Jag åt lika mycket mat som tidigare men tränade och motionerade betydligt mindre. Det resulterade i kraftig övervikt, dåligt kondition och usla hälsovärden. För två år sedan startade jag resan tillbaka till god fysisk form och en sund livsstil. Genom hård och målmedveten träning och en medveten kosthållning uppnådde jag mitt livs bästa form under samma år som jag fyllde 40! Träning och sundare kostvanor har inte bara gett mig formen tillbaka utan även mer energi och ork i vardagen. Här bloggar jag om mina samlade erfarenheter kring träning från början av 90-talet och fram till idag. Jag hoppas kunna inspirera och bidra att Du som läser min blogg lyckas ännu bättre med din egen träning! Kom ihåg att det aldrig är för sent!
E-post: [email protected]