7 sätt att bränna fett

Träning 10 okt 2014

Nej, löpning kommer inte att göra dig rippad – satsa istället på att lyfta vikter.

Om du tror att det bästa sättet att förbränna extrakilona du släpar runt på är att springa så länge som möjligt på ett löpband, så har du fel. Löpträning kommer inte att göra särskilt mycket för att förändra din kroppskomposition – det kommer bara att göra dig till en bättre löpare.

För att få till en effektiv fettförbränning måste du lyfta vikter, vilket kommer hjälpa dig att gå ner i fettprocent och – inte minst – bygga muskler. Muskler är en aktiv vävnadstyp på så vis att den förbränner kalorier, vilket innebär att du kommer att använda dig av energin du stoppar i dig på ett mer effektivt sätt. Långa löprundor i långsamt tempo kan faktiskt öka produktionen av stresshormoner – något som innebär att kroppen uppmuntras hålla fast vid sina reservlager.
7sattbrannafett

1: LYFT VIKTER
”Att lyfta tunga vikter är viktigt på grund av effekten det har på kroppens hormonsystem”, säger PT:n Sean Lerwill. ”Du producerar mer tillväxthormon, vilket hjälper kroppen att bryta ner fettceller. Om du kör tunga basövningar (se tips nummer 4 ) så kommer du att maximera produktionen av tillväxthormon.”

2: HÅLL EN HÖG INTENSITET…
”Ett intensivt pass kommer att ta massvis med energi i anspråk så att kroppen bränner fler kalorier”, säger Lerwill. ”Passet bör innehålla tunga lyft samt minimala vilopauser, eftersom du på så vis aktiverar fler muskelfibrer och maximerar förbränningen.”

3: … MEN UNDVIK STRESS
”För att bränna fett måste du återhämta dig och försätta kroppen i en anabolisk (uppbyggande) fas”, säger Deere. ”Stress försätter dig i en katabolisk (nedbrytande) fas, så om du är en person som lätt blir stressad bör du kanske bara köra ett eller två intensiva pass i veckan och ägna resten av tiden åt att göra något lugnare, som exempelvis yoga.”

4: KÖR BASÖVNINGAR
”Breda basövningar aktiverar fler muskelfibrer och bränner mer fett”, säger Lerwill. ”Se därför till att köra övningar som knäböj, marklyft, frivändningar, stötpress, räckhäv och dips.” Prioritera benen framför överkroppen eftersom du på så vis kommer att träna större muskelgrupper.

5: SVINGA LOSS
”Kettlebellövningar är idealiska för fettförbränning eftersom de aktiverar så många muskelgrupper”, säger kettlebellcoachen Jamie Lloyd. När du tränar hela kroppen samtidigt höjs ämnesomsättningen och du kommer att fortsätta bränna fett som energi långt efter passets slut.

6: MINIMERA VILAN
Korta vilopauser hjälper dig att behålla intensiteten. ”När du tränar för att bränna fett bör du vila i 10–20 sekunder mellan vanliga set och i fem till tio sekunder mellan super- och trippelset”, säger Lerwill.

7: UTFORMA ETT SYSTEM
Vissa träningsmetoder kan hjälpa dig att bränna fett. ”Antagonistiska superset (två övningar som fokuserar på motsatta muskelgrupper och utförs utan vila emellan) funkar bra eftersom de innebär minimalt med vila”, säger Lerwill. ”Komplex (flera övningar som utförs i rad utan vila emellan) har samma fördel.”

Smalmat
Du behöver inte svälta dig själv, utan se till att äta rätt typ av mat vid rätt tillfälle.

Skippa spannmål
”Spannmål, som exempelvis vete och havre, är bland de vanligast förekommande allergenerna i mat, vilket kan hindra dina försök att gå ner i vikt”, säger Charles Poliquin. När du äter allergener reagerar kroppen med att producera kortisol, vilket uppmuntrar till fettlagring.

Inga kolhydrater innan träningen
Att äta kolhydrater innan du tränar motverkar fettförbränningen eftersom kroppen kommer att använda sig av kolhydraterna som den primära energikällan under träningen, istället för kroppens fettlager.

Ät mer grönsaker
Vi har en utmaning åt dig: försök att bli tjock genom att äta grönsaker. Det är i det närmaste helt omöjligt och innebär att du inte kan äta för mycket grönsaker. Ju mer du äter, desto mer näringsämnen som hjälper kroppen att bränna fett och öka ämnesomsättningen får du i dig.

Undvik att dricka kalorier
Visst blir man fet av att äta fel typ av mat, men du kan också utöka ditt midjemått genom att dricka sötade drycker. Enligt en amerikansk studie gick de försökspersoner som slutade dricka kaloririka drycker ner fem procent av sin kroppsvikt, vilket är ett tydligt tecken på att du bör skippa läsken till förmån för vatten.

Drick vatten
En annan anledning till att dricka mer vatten är att om du ofta känner dig hungrig, så behöver inte det bero att du är i behov av mat, utan på att du är uttorkad. Drick därför vatten under hela dagen så att du slipper plötsliga hungerattacker.

Banta inte
”Det är enklare att ändra i din nuvarande kost än att påbörja en helt ny diet”, menar författaren Jason Vale, som skrivit flera böcker om näringslära. Om du gör små justeringar som att sluta ha socker i kaffet eller byta ut vissa ingredienser mot nyttigare alternativ, så kommer förändringarna inte att bli lika kännbara.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.