6 steg till vinnande vanor

Hälsa 30 Nov 2016

Vänj dig av med invanda, ­negativa tankemönster för att bli mer ­fokuserad, framgångsrik och lycklig.

lycka

Vi har alla vanor och mönster som vi håller oss till, i vissa fall genom hela livet. En del vanor är hälsosamma och bra för oss: borsta tänderna, träna regelbundet, hålla oss uppdaterade med ny information och spendera tid med familj och vänner. Andra vanor är lite mindre bra: att stanna uppe alldeles för sent om kvällarna, dricka lite för mycket när vi bara skulle ”gå ut och ta en öl”, stressa upp sig över småsaker eller att hela tiden glömma bort att borsta tänderna. De här lite mindre bra vanorna, eller ovanorna om man så vill, kan leda till allt från ångest till känslor av tristess och irritation. Kanske är du själv till och med medveten om ditt dåliga beteende i en viss situation, men känner dig oförmögen att sätta stopp för det. Med andra ord, du ser dig själv upprepa ett negativt mönster eller en ovana, men gör det i alla fall. Kanske har det hänt ganska nyligen? Du hamnade i en situation där ditt sätt att reagera gjorde allt värre, vilket såklart inte är bra. Målet är ju att vi ska lära oss hantera svåra situationer så att när vi ställs inför problem kan underlätta för oss själva och lösa dem, inte skapa nya. Med rätt tankesätt går det faktiskt att slå bort oönskade tankar och sluta med invanda beteenden, och på så sätt må bättre.

1 Ta ansvar för dina handlingar
Fundera en stund på om det finns någon del av ditt liv som inte fungerar så bra – det kan handla om ekonomin, ditt förhållande, en relation till en vän, karriären, din hälsa eller vad som helst. Ha sedan detta i åtanke och fråga dig själv: ”Vilka upprepade mönster, tankar och beteenden ägnar jag mig åt och på vilket sätt kan dessa ha lett till att jag befinner mig i den här situationen?” Skriv gärna ner vad du kommer fram till.

Fundera på nytt över något i ditt liv som du är väldigt nöjd med och där du ser dig själv som framgångsrik. Även här kan det handla om både små och stora saker, som att du är lycklig i ditt nuvarande förhållande eller att du nyligen lärt dig någon ny hobby. Om du sedan väljer att analysera hur du tog dig dit, kommer du antagligen att komma fram till att det var via en rad små steg och ageranden över tid – en del medvetna och andra omedvetna, men i vilket fall rör det sig om handlingar du utförde själv och konsekvent. Oavsett om du försöker se omständigheter som ledde till specifika händelser eller att andra människor påverkade dig på ett eller annat sätt, så var det ändå du som hade kommandot. Det spelar alltså ingen roll vilket område i livet det gäller, du måste själv inse att du har kontroll över ditt eget agerande och möjligheten att välja väg.

2 Skippa ­onödiga etiketter
Är du en av dem som både när det gäller dig själv och andra tycker om att kategorisera och ge folk epitet av olika slag (och kanske inte alltid särskilt smickrande sådana)? Det kan till exempel vara benämningar som lat, arg, blyg, tråkig, paranoid eller tvångsmässig. Skriv ner de benämningar som du identifierar dig själv med. Skriv ”Jag är …” och så vad du nu förknippar din personlighet med. Ställ dig sedan frågan, för vart och ett av orden, i vilket sammanhang du är som mest sådan och vice versa.

Det är vanligt att man tror att bara för att man gjort något till en vana, vid en viss tid, plats eller tillsammans med en viss person, att detta agerande hänger ihop med ens personlighet. Att sätta en etikett på någon och därmed placera dem i ett fack kan vara farligt, och gör du det med dig själv så är risken stor att du börjar se dig som sådan, trots att du har valet att inte göra det.

3 Handling ­viktigare än tanke
Tänk på en framgångsrik person som du känner. Precis som du så har den personen vanor och mönster som den förhåller sig till och agerar utefter under dagens lopp. För att något ska ske måste någon agera. Oavsett hur viktigt det ibland kan vara att visualisera och tänka positivt så är det själva handlingen som sedan gör skillnad. Är du skeptisk? Sitt och gör ingenting under en månad, bara föreställ dig allt du vill åstadkomma. Lämna inte hemmet och ha inte kontakt med någon. Bara sitt för dig själv, gå inte till jobbet och betala inte dina räkningar, utan bara att det ska lösa sig. Kommer det att funka? Nej, knappast (om nu någon skulle vara galen nog att testa). Man ska aldrig underskatta tankens kraft och vikten av viljestyrka samt en positiv inställning, men faktum kvarstår: man måste agera för att kunna ta sig någonstans.

4 Lär av misstagen
Försök minnas en tid då du själv inte såg dig själv som den typ av person du gör idag. Om du exempelvis anser dig vara blyg eller osäker, ska du föreställa dig hur ditt lite yngre och djärvare jag ställs inför en uppgift, utan den ständigt återkommande tanken på att du riskerar att misslyckas. Om man inte vågar misslyckas är det svårt att komma någonstans. Att våga göra fel är helt enkelt en naturlig väg att lära sig göra rätt. Fundera över hur det skulle kunna påverka dig i ditt liv om du inte var rädd för att misslyckas eller göra bort dig, en gång, två gånger eller till och med tio gånger, innan du lyckades. Säg till dig själv: ”Om jag var helt orädd för att misslyckas, då skulle jag …” och så fyll i vad det är du skulle vilja göra men kanske inte riktigt vågar. Hur skulle det påverka dig och din relation till människorna i din omgivning om du faktiskt vågade göra det du tänker på? Hur skulle du själv må om du lyckades? Chansen att du skulle känna dig mer till freds med dig själv är stor.

5 Våga tänka om
En del människor tror så starkt på sin egen övertygelse att de vägrar se att saker och ting ibland kan vara tvärtom, och att de själva faktiskt kan ha fel. Det här handlar oftast om en vilja att alltid vara den som har rätt. Men varför måste man ha rätt jämt? Om man aldrig ­omprövar sina egen övertygelse lär man sig aldrig något nytt, och riskerar dessutom att bli sedd som en ganska inskränkt och högfärdig person. Genom att våga erkänna för sig själv att man kan ha fel utvecklas man och är fri att växa som människa.

6 Hela du räknas
När vi står inför en förändring i livet är det viktigt att vi anammar den som en hel person, det vill säga både fysiskt och psykiskt. När vi mår bra psykiskt så både tänker och agerar vi positivt, då våra tankar och handlingar går hand i hand. Rent praktiskt innebär det att om vi vill åstadkomma något på en kroppslig nivå så måste huvudet hänga med, och vice versa. Det är svårt att prestera på max mentalt om man till exempel är ordentligt bakfull. Likaså skulle en idrottare ha svårt att vinna en stor tävling utan rätt mental inställning. Tänk på att ditt sätt att agera och hantera olika situationer i livet går hand i hand med ditt sätt att möta och interagera med omgivningen.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.