5 tidstjuvar på gymmet (och hur du undviker dem)

Träning 18 Feb

Din träning bör vara som kroppen du siktar på att bygga: slimmad, effektiv och sakna onödig extravikt. Håll dina pass under en timme genom att undvika gymmets mest irriterande typer.

tidstjuv

1 PEKPINNEN
Visst, utförandet är viktigt. Och ja, rätt grepp när du bänkar (eller rätt fotvinkel när du kör knäböj) kan utgöra skillnaden mellan ett dåligt pass och ett PB. Men det betyder inte att alla självutnämnda ”experter” där ute har rätt att skrika ”upp med armbågarna!” eller ”fram med bröstet!” till dig som om de ägde stället. Det är helt okej om du själv har bett om råd – i annat fall bör de hålla tyst.
Så hanterar du honom: Alternativ 1: försäkra dig om utförandet genom att posta en formcheckvideo på reddit.com/r/weightroom.
Alternativ 2: hörlurar, ingen ögonkontakt.

2 REKORDJÄGAREN
”Jaha, du knäböjde precis din kroppsvikt? Bra jobbat! Förra veckan klarade jag 100 kilo. Fem gånger. I strumporna.” Det finns alltid en kille på varje gym som tar mer än dig i alla övningar – under sämre förhållanden och vid tidpunkter då du inte är där. Det är helt okej att inte gilla honom särskilt mycket och det är också helt okej att inte vilja lyssna på honom.
Så hanterar du honom: Påminn honom om att det inte är viktigt att vara bättre än alla andra, utan att man ska fokusera på att vara bättre än vad man var igår. (Fråga honom sedan vad han bänkar och säg att du tar tio kilo mer än det. Med smalt grepp!)

3 ALLVETAREN
I rättvisans namn så ligger vetenskapen ofta ett par steg bakom vad som praktiseras på gymmen för att maxa tillväxten: ”pumpens” muskelbyggande effekt verifierades exempelvis just nyligen av forskarna, trots att Arnold talade sig varm för dess fördelar för mer än 30 år sedan.
Men hur är det med killen som påstår att du måste trycka i dig en halv förpackning majsstärkelse direkt efter passet om du inte vill att dina ansträngningar ska vara förgäves? Den killen är inte Arnold.
Så hanterar du honom: Prata med honom på hans eget språk. ”Ledsen, brorsan – jag testar bara sånt som validerats i referentgranskade, dubbelblinda metastudier.”

4 TIPSAREN
”Kör du hantelpress på bänk? Du vet väl att sittande kabelflyes tar bättre på pecsen? 30/30-intervaller på cykeln? 20/40 är det som gäller om du vill köra tröskelträning.” Vad du än gör finns det alltid någon som tipsar om en liten justering som kommer hjälpa dig att nå dina mål snabbare. Ignorera honom.
Så hanterar du honom: Skriv ner ditt program och ta det med dig. På så vis behåller du fokus och kan vifta med det om någon ifrågasätter vad du gör. Om det skulle vara nödvändigt kan du lova honom att du kommer att testa hans skittips nästa gång. Fast det löftet kommer du aldrig att hålla.

5 SLÖFOCKEN
Det är helt okej att fråga om att få köra emellan. Och ibland är det helt okej för din nya kompis att tacka nej – exempelvis om han kör korta vilopauser. Vad som däremot inte är okej är när du frågar hur många set han har kvar och han svarar ”tre”, för att sedan gå iväg i fem minuter och lämna kvar handduk och vattenflaska.
Så hanterar du honom: Det finns ingen absolut regel att tillämpa, men om någon vilar i 60 sekunder eller mer mellan seten och har åtminstone två set kvar, och du har erbjudit dig att hjälpa till med viktskivorna mellan seten… tja, han kan fortfarande säga nej. Men han är ingen bra människa.