4 tips som minimerar skaderisken

Träning 15 Dec 2016

Lär dig undvika några av de vanligaste felen när det gäller styrketräning för att bygga upp – inte bryta ner – ­din kropp.

squat

1 Orka hela vägen
”Bli inte för besatt av träningen och känn att du måste träna ofta”, säger PT:n Akash Vaghela. ”Om du kör för många och intensiva styrkepass i veckan så är risken att du inte orkar fortsätta i samma tempo och blir utmattad. Varva med annan, lättare träning för bättre återhämtning.”

2 Behåll kontrollen
”Se till att du alltid har full kontroll när du befinner dig som djupast i lyftet”, ­säger PT:n Sean Murphy. ”Det är i detta läge som du bygger upp muskelkontrollen, men det är också här du löper störst risk att skada lederna om du har fel teknik. Försök hålla ett tempo där du sänker vikterna under tre sekunder.”

3 Spänn magen
Ta för vana att alltid aktivera core­muskulaturen (musklerna i magen och ­nedre delen av ryggen) när du lyfter tungt. ”Det är från bålen som du hämtar kraft och får du inte tillräckligt med stöd härifrån är risken stor att du skadar dig”, förklarar Vaghela. ”Aktivera, pausa och lyft.”

4 Andas rätt
Rätt andningsteknik hjälper dig att aktivera coremuskulaturen på rätt sätt när du lyfter tungt ­­– särskilt i övningar som marklyft och knäböj. ”Ett alltför djupt andetag kan dock få dig att slappna av i magmusklerna, vilket inte är meningen, så tänk på att andas in kort och effektivt”, tipsar Murphy.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.