”Frozen Påsk” önskar vi med ännu ett recept Denna Frozen Cheesecake med "påsk-tema" fick mer än godkänt av pensionärerna på gymmet

Bak/Recept 26 Mar 2016
IMG_20160326_113438

På fredagar är det rutin att Theresia håller pass på gymmet för pensionärerna som inte blundar för träning trots långfredag. Passet började kl.10.00 denna förmiddag, men vi såg till att vara där i god tid för att ställa in påsk fikat i frysen en stund medan passet höll på.

Jag fick uppgiften att komma ihåg att ta ut den 30 minuter innan de tappra damerna var klara med träningen, vilket jag turligt nog gjorde. Samtidigt som dom kämpade på där inne i salen, så kämpade jag på med att köra rygg och biceps. Ok… Och att ta en ”toilett-selfie” också… 😉

IMG_20160324_195242

IMG_20160326_134154

Nåväl… I slutet på inlägget kopplat till den förra Cheesecaken skrev jag något i liknande om att Theresia sällan misslyckas med att pricka rätt i smakerna när hon bakar, och så blev fallet även denna gång. Det var trevligt för mig att även denna blev så god som den blev, men nästan ännu bättre var att pensionärerna verkligen uppskattade den. Det tog inte lång tid förrän samtliga tallrikar var tomma… Det fanns en stor nyfikenhet kring ingredienserna och det var en något snopen (men imponerad) skara damer som fick ta del av att denna cheesecake var sockerfri 😉

 

IMG_20160326_113537

IMG_20160326_113554IMG_20160326_113438

Så, nedan följer ingredienser samt tillvägagångssätt… 😊

Ingredienser

Botten:
50 gram mandlar
2-3 msk lättströ
2 äggvitor
En nypa vaniljpulver (Obs! Ej vaniljsocker)

Lager 1:
1 citron + skal
3 msk lättströ
5 äggulor
2 msk Philadelphia (vi hade ”Lightest 3%)
1 msk kokosgrädde
3 äggvitor

Lager 2:
4 äggulor
3 msk lättströ
200 g Philadelphia (återigen Lightest 3%)
2 msk kokosgrädde
4 äggvitor
En nypa vaniljpulver
1 dl krossade hallon

Topping:
Limeskal

 

IMG_20160326_114225

IMG_20160326_114254

 

  1. Mixa/finhacka nötterna och blanda med lättströ och vaniljpulver.
  2. Vispa äggvita till en fluff och vänd ner nötmixen i fluffet och blanda/rör om till en smet.
  3. Fördela smeten i formen och grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter… Ta ut och låt svalna.
  4. Riv ner skalet från citronen i en kastrull och pressa även ur saften från citronen i densamma.
  5. Tillsätt lättströ till citronsaften och skalet och koka upp. Sänk temperaturen på plattan och låt svalna något…
  6. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden tills krämen blir tjock. Tillsätt kokosgrädden och vispa in den i curden. Häll över i en bunke och låt svalna.
  7. När det svalnat rör du ner 2 msk Philadelphia i curden.
  8. Vispa 3 äggvitor till en fluff i en ny bunke som du sedan vänder ner i curden.
  9. Häll curd-smeten ovanpå nötbotten och stoppa in i frysen i ca 60 minuter.
  10. Krossa hallonen till en puré och blanda med vaniljpulver.
  11. Separera de fyra äggulorna från äggvitorna.
  12. Blanda först de fyra äggulorna tillsammans med lättströ, kokosgrädde samt 200g Philadelphia i en bunke till en porös smet. Häll ner hallonpurén i bunken.
  13. Vispa sedan de kvarvarande fyra äggvitorna till en fluff.
  14. Vänd ner hallonsmeten i äggvitefluffet. Viktigt att inte röra om för mycket då det är lätt att du då förlorar ”fluffet”.
  15. Häll smeten ovanpå lemoncurdlagret i formen.
  16. Ställ in i frysen i 4 timmar.

 

Vid serevering: Ta ut cheesecaken och riv på önskad mängd limeskal. Låt stå i ca 30 minuter i rumstemperatur före servering.

IMG_20160326_114057

IMG_20160326_113354

 

Näringsvärde per bit fördelat på 12 (ganska stora) bitar:

141 kcal
8,75 g protein
9,4 g kolhydrater
7,6 g fett

Hoppas nu att ni får en riktigt fin påskhelg med allt ni kan tänkas önska er. Jag har än så länge haft det lugnt och kommer att vara ledig hela nästa vecka då jag är föräldraledig. Det kommer bli en hel del kvalitetstid både i och utanför gymmet, och jag ser så mycket fram emot veckan som väntar.

/DMC

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.