Frozen cheesecake – Hallon & kokos Envishet, vilja och intresse är grundläggande egenskaper hos en individ för att finna framgång i den skapande processen...

Bak/Recept 23 Mar 2016
IMG_20160323_203843

Min fantastiska sambo är ofta på hugget med nya utmaningar att baka hälsosammare varianter på alla möjliga tänkbara kakor. Inspirationen kommer väl i ärlighetens namn ändå från de sötare och mindre nyttiga skapelser dom återfinns både på caféer och i matvarubutiker.

Nu är det ju så att det faktiskt går att hitta alternativa lösningar på hälsosammare väger i köket när det kommer till kakor och bakelser. Det blir allt mer populärt där en förebild inom detta område är den duktiga och ödmjuka Sanna Backman som har bloggen Tasty Health. Hur det än är, så är föredrar jag alla gånger min Theresias bakverk då hon visat sig vara en väldigt talang med en nödvändig kreativitet men också ett tålamod som jag vill påstå är ett måste i sammanhanget.

IMG_20160322_221400

Så denna ”Frozen Cheesecake” blev verkligen något utöver det vanliga. Nedan följer både ingredienser samt tillvägagångssätt för att göra denna underbara skapelse hemma hos Dig.

Ingredienser

Botten:
4 äggvitor
0,5 dl lättströ
2 dl nötmix (fördelning –> 1 dl mandlar, 0,5 dl cashew, 0,5 dl valnötter)

Fyllning:
2 dl hallon
0,5 dl lättströ

Översta lagret:
4 ägg
0,5 dl lättströ
200 g Philadelphia Lightest (3%)
3 (rågade) msk kokosgrädde

Mandlar, favoriten bland nötter för min del.
Mandlar, favoriten bland nötter för min del.
  1. Mixa/hacka nötterna och blanda med lättströ.
  2. Vispa äggvita till en fluff och vänd ner nötmixen i fluffet och blanda/rör om till en smet.
  3. Fördela smeten i formen och grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter… Ta ut och låt svalna.
  4. Krossa hallonen till en puré och blanda med lättströ. Häll ut hallonpurén på nötmixen/botten.
  5. Separera de fyra äggulorna från äggvitorna.
  6. Blanda först de fyra äggulorna tillsammans med lättströ, kokosgrädde samt Philadelphia i en bunke till en porös smet.
  7. Vispa sedan de kvarvarande fyra äggvitorna till en fluff.
  8. Vänd ner Philadelphia smeten (punkt 6) i äggvitefluffet. Viktigt att inte röra om för mycket då det är lätt att du då förlorar ”fluffet”.
  9. Häll smeten ovanpå hallonpurén i formen.
  10. Ställ in i frysen i ca 4 timmar.

 

Vid servering: Ta ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ i kylen 1 – 1,5 timmar.
Ta försiktigt bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen efter angiven tid ovan.

IMG_20160322_204611

IMG_20160322_204818

IMG_20160322_205105

Näringsvärde per bit föredelat på 10 (ganska stora) bitar:
151 kcal
9 g protein
6,1 g kolhydrater
10 g fett

Hoppas detta kan vara något som tilltalar och kanske kan det vara lite av ett genombrott i viljan och förmågan att börja baka med en mer hälsosam approach. Jag vill mena på att det kan skapa en helhet för du kan finna motivation att försöka skapa framgång även ur andra perspektiv i hälsan. Ibland räcker det med att ”lyckas” och att hitta en lösning inom ett område för att skapa det där helhetstänket jag talar om.

Ha tålamod och var inte rädd för att själv prova på smaksammansättningar som Du kan tänkas uppskatta. Va inte rädd för att göra ”fel”, för det är ju trots allt av misstagen vi lär oss. Dvs om man inte gör rätt och lyckas i första försöket, vilket ofta är fallet när Theresia bakar 😉

Jag önskar er nu en trevlig baksession!

/DMC

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.