Viktfokusering

Träning 27 Jun 2013

Hej på er! Idag tänkte jag prata om överfokuseringen på viktprogression i mångas styrketräningsupplägg; med det menar jag hetsen att hela tiden öka i vad du lyfter, vecka för vecka. I början av mångas bana som hobbybyggare kommer ökningarna snabbt; det handlar mycket om att man lär sig förstå hur musklerna samverkar i sammansatta övningar och därmed rent tekniskt lär sig att förflytta vikter på ett effektivt sätt. När progressionen sedan klingar av är det dags att börja om lite lättare och mer försöka hitta kontakten med musklerna och formen på rörelsen i enlighet med den/de muskelgrupp(er) man strävar efter att utveckla. Vill man hårdra det kan man även specificera vilken typ av utveckling man är ute efter; explosiv styrka, maxstyrka, syratålighet, maximal muskeltillväxt, etc. But I digress; i den här bloggen tänkte jag hålla mig till den absoluta basen, vilket är vad de flesta behöver.

Att öka vikterna man kan hantera är naturligtvis i sig eftersträvansvärt. Problemet är att i hetsen efter utveckling höjer vi vikterna för snabbt och ger därmed avkall på form, kontakt med muskler och ökar dessutom skaderisken markant. Resultatet blir inte bättre för att du kompenserar förflyttningen av en vikt med taskigt utförande. Försök alltid att i första hand jaga känslan, och formen på rörelsen. Ifrågasätt alltid om det du gör är optimalt, försök alltid att göra små justeringar för att få maximalt ut av passet. Less is more, ett kortare pass med extrem fokus är bättre än att köra till utmattning i alltför många övningar och set; tillämpa gärna något dropset här och där, men inte på bekostnad av fokus och intensitet. Jag avstår från att ge konkreta siffror här, då alla har olika förutsättningar; poängen är att hela tiden känna efter vad du gör och ifrågasätta allt utifrån de mål du har.

Mass follows strength; Styrkan kommer alltid först, med tålamod och återhämtning följer ökningar i muskelmassa som ett brev på posten. Det ska ta tid, kroppen behöver tid att återhämta sig och utvecklas. Gör din resa till en livsstil, stressa inte med alltför snabba förändringar. Det kommer göra att du slappnar av mer, vilket i sin tur förbättrar återhämtningen och i slutändan tar dig närmare dina mål än om du stressar och övertränar.

För egen del jagar jag utveckling på väg mot debuten i Classic Bodybuilding; på senare tid har jag kört mycket med min vän Ludde Sterner och fokus har legat på just form i rörelser, intensitet i passen och många set med moderata vikter. För egen del har de största muskelökningarna kommit när jag kört med lite lättare vikter, tempo och 10-15 repetitioner per set. Allt handlar naturligtvis om mål (mina mål är en symmetrisk och välutvecklad muskulös kropp, inte singelrepetitioner i exempelvis bänkpress, mark och knäböj). Passen pågår inte heller i timmar, optimal tid är 45 min-en dryg timme och fokus på två muskelgrupper/pass. Återhämtningen av desamma ligger på så mycket som 3-5 dagar, beroende på hur hårt jag kört. Nedan, ett par bilder från våra senaste pass på Sats Huddinge:

luddeshrug

Ludde, ett Classic Bodybuildingprojekt in the making

20130624_133712

Jag och Fitness Five-talangen Abbas hobbyposerar lite

1 kommentar

MrOffshore 29 Jun 2013

Bra formulerat där med viktigheten av att lägga tid på att jaga kontakten/känslan ist för vikterna. Även om det givetvis är en balansgång utav båda

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.