Vikten av förberedelse

Träning 2 Jun 2013

Hej, äntligen tillbaks. Kul att se er!

Idag tänkte jag prata lite om hur man kan förbereda sig innan man kastar sig över vikterna och stånkar sig igenom övningarna som en otyglad vildhäst. Det finns vissa saker du kan göra för att optimera nyttan du får av ditt pass.

För det första: Tänk igenom passet, från början till slut, innan du går till gymet. Visualisera hur du utför övningarna, hur de känns, hur tung belastning du använder. Om du redan innan har förberett dig mentalt för vad du ska klara av går det ofta mycket lättare än du tänkt dig när du väl kör.

För det andra: vilka muskelgrupper är det tänkt att du ska komma åt? De flesta övningar du utför är sammansatta, det vill säga att de involverar fler muskler än de du primärt vill förtrötta. Därför är det viktigt att du verkligen försöker få rätt muskler att jobba mest när du förflyttar något från A till B. Kör du bicepscurl? Koppla då ur axlarna genom att förflytta dem bakåt, nedåt. Krama biceps hela vägen upp, håll emot hela vägen ner med anspänning och kontakt hela vägen. Låt inte armbågarna glida fram för långt när du curlar. Hantelflies för bröst? Axlarna måste bort ur ekvationen så mycket som möjligt. Tänk dig att du kramar en tennisboll mellan latsen för att i så hög utsträckning som möjligt träffa bröstet som du ska. Se till att armarna är låsta i en fixerad vinkel för att plocka bort biceps. Använd markkontakten med fötterna för att brösta upp än mer. Hänger ni med? Tänk efter innan ni gör något. Vad vill jag åstadkomma? Vilken muskelgrupp vill jag arbeta med och tvinga till utveckling?

För det tredje: Less is more. Satsa på några gedigna kvalitétsövningar för varje muskelgrupp och överdriv inte antal set. Men kör med fullt fokus och intensitet varje set. När du går från gymmet ska du känna att du nästan tömt ur dina resurser, men skulle kunna köra lite till. En dryg timme är ganska lagom tid att spendera med skrotförflyttning. Återhämtningen är den vitalaste delen av hela processen.

Men det tar vi nästa gång. Kör hårt, snart tillbaka. Och ställ gärna frågor i kommentarsfältet så ska jag göra mitt bästa för att ge er bra svar!

IMG_1750

Träffade min vän Lasse igår, som gör debut i Classic Bodybuilding om två veckor. En av många inspirerande profiler på gymet

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.