The Rock: en riktig koloss

Kändisträning 2 Feb 2014

Dwayne Johnsons stenseriösa attityd till sitt arbete och sin träning har resulterat i att han numera kan titulera sig en av Hollywoods absolut största actionstjärnor. Vi undersöker hemligheterna bakom hans framgångar.
therock2

Med tanke på wrestlingvärldens många knepiga intriger och överdrivna karaktärer är det inte särskilt konstigt att många av sportens superstjärnor har försökt erövra Hollywood, men misslyckats. Sen kom Dwayne ”The Rock” Johnson. Efter att ha belönats med titeln ”The People’s Champion” gjorde fansens favoritbrottare sin skådespelardebut som Scorpion King i Mumien – återkomsten från 2001. Sedan dess har han lyckats undvika den förbannelse som drabbat hans brottarkollegor i filmbranschen, och placerade sig nyligen på 25:e plats på tidskriften Forbes lista över de 100 mäktigaste kändisarna (före Tom Cruise, Will Smith och Mark Wahlberg, som han spelade tillsammans med i Pain & Gain).

Vad är hans hemlighet? Benhård disciplin och en fast beslutsamhet att lyckas. Det är samma filosofi som han tillämpar i sin träning, som har spelat en viktig roll i hans marsch mot den absoluta toppen av actionsegmentet i Hollywood. ”Det är som att utforma programvara för den ultimata, mänskliga maskinen”, säger PT:n Billy Beck, som fick Johnson i form inför Fast & Furious från 2011. ”Det spelar ingen roll hur ansträngande programmet än är – han skulle aldrig komma på tanken att ställa frågor som ’Kommer det att göra ont?’ eller ’Kan jag stryka de här övningarna från passet?’ Han fäster blicken på målet likt en pitbull.”

Nytt program
När Johnson anslöt sig till Fast & Furious-serien som Diplomatic Security Service-agenten Luke Hobbs i Fast Five var det många som menade att det var hans medverkan som hjälpte filmen att spela in smått otroliga 209 miljoner dollar – nästan dubbelt så mycket som föregångaren. För att spela den topptränade agenten Hobbs ville Johnson att hans kropp skulle se ”hård och spänd” ut, och anlitade därför Beck för att hjälpa honom att slimma ner sig. ”Det är svårare för honom att bli mindre och smärtare”, säger Beck. ”Han behöver bara titta på en hantel, så ökar hans bicepsmått med några centimeter – han är en best! När han kom till mig låg hans fettprocent på runt 15. Vi förnyade hans träningsprogram helt och hållet och minskade hans fettprocent med hälften på fyra månader.”

För att få till den slimmade looken strök Johnson stärkelse-rika kolhydrater från sin kost. ”Vi fixade vad vi kallade för ’förbränningskäk’”, säger Beck. ”Halva tallriken bestod av protein, som kyckling, kött eller ägg, och halva av grönsaker, med lite olivolja eller något annat nyttigt fett.” Skådespelaren lät också Beck modifiera hans välbeprövade träningsprogram, för att avvika från de inrutade passen och uppdelningarna efter muskelgrupp. ”När han kom till mig hade han kört samma fokuspass i åratal”, säger Beck. ”Men om man tränar likadant under alltför lång tid kommer kroppen att vänja sig vid belastningen, och därför ändrade vi på saker och ting. Det blev inte jobbigare, men belastningen var annorlunda och därför blev hans kropp tvungen att anpassa sig på nytt.”

Bulkperiod
Tack vare Johnsons hängivenhet innebar det inget större problem att hitta tillbaka till karaktären igen inför inspelningen av Fast & Furious 6. ”De flesta skådespelare får en roll och börjar sedan träna inför den”, säger Beck. ”Dwayne är inte som alla andra – han tränar under hela året. Han är en atlet. Han tränar aldrig mindre än sex dagar i veckan – vanligtvis kör han ett till två pass om dagen.”

Johnson var sedan tvungen att bulka upp sig ganska ordentligt inför sin kommande roll som den grekiske halvguden Hercules i nästa sommars fantasyepos The Thracian Wars, och då lassade han på med kolhydrater igen. ”När han vill bygga muskler äter han protein och oprocessade, komplexa kolhydrater sex eller sju gånger om dagen”, säger Beck. ”Dwayne är ett levande bevis på att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt när det kommer till kost och näring – om du vill bli stor, så är det vad som krävs.”

Helhetsbilden
En så pass extrem diet kan verka som en svår uppgift att ta sig an, men är bara ytterligare ett exempel på Johnsons hängivna attityd. Och även om Beck inte längre coachar skådespelaren, så är han stolt över att se hur hans före detta klient hela tiden går vidare mot större och bättre uppdrag. ”Av alla mina klienter så är Dwayne en av de två som bäst förstår helhetsbilden kring tillskott, träning, kost och mentalt fokus”, säger han. ”Han har inte kommit dit han är idag av en slump eller genom att känna rätt personer – han ville ta sig dit och sedan fortsätta. Jag kan inte betona betydelsen av hans mentala attityd tillräckligt – jag har aldrig träffat någon som honom.”

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.