Recept: Nyttigare fish & chips

Mat & Recept 13 Aug 2013

Så här fixar du en nyttig variant av den klassiska brittiska snabbmaten hemma.
fishchips

Ingredienser
1 portion
1 stor torskfilé / 2 skivor fullkornsbröd med kanterna bortskurna / 1 ägg, lätt vispat / 2 sötpotatisar, skurna i stavar / 50 g gröna ärtor / Smör till stekning / ½ citron

Instruktioner:
– Värm ugnen till 200°C.
– Kör brödet till smulor i en matberedare.
– Doppa torskfilén i det vispade ägget och vänd den sedan i brödsmulorna. Lägg den på bakplåtspapper och ugnsbaka i 20–25 minuter.
– Täck sötpotatisstavarna i olivolja, lägg dem i en form och ugnsbaka i 25–30 minuter.
– Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs ärtorna i tio minuter. Tillsätt en skvätt citron och mosa dem med en gaffel till en krämig konsistens.

Såsalternativ
Avnjut dina fish and chips tillsammans med dessa nyttiga och hemgjorda såser.

Tomat
1 msk finhackad rödlök / 1 vitlöksklyfta, hackad / 1 tsk olivolja / 1 burk krossade tomater / 1 msk tomatpuré / 1 nypa socker / Salt och peppar efter behag

Gör så här:
Fräs löken och vitlöken i oliv-oljan. Tillsätt tomaterna och låt såsen reduceras ner. Tillsätt tomatpurén och sockret. Smaka av med salt och peppar.

Tartar
2 msk hackade saltgurkor / 1 msk hackad kapris / 1 msk tärnad schalottenlök / 1 tsk hackad persilja / 70 g majonnäs / 1 tsk citronsaft

Gör så här:
Lägg saltgurkan, löken, kaprisen och persiljan i en skål. Blanda med majonnäsen och citronsaften.

Curry
1 tärning grönsaksbuljong / 1 medelstor gul lök, grovt hackad / 1 vitlöksklyfta, hackad / 1 tsk hackad färsk koriander / 1 tsk currypasta / 2 msk vatten

Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Värm sedan i en kastrull på medelhög värme tills såsen är varm.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.